Cu un indice de popularitate egal cu al Condoleezzei Rice, omul care a gestionat catastrofa din 11 septembrie are sanse reale sa devina presedinte.

Fostul primar al New Yorkului Rudolf Giuliani, republican moderat care si-a cistigat notorietatea internationala prin felul in care a gestionat consecintele atacurilor teroriste din septembrie 2001, a facut primul pas oficial in cursa pentru alegerile prezidentiale americane din 2008.

Giuliani a depus documentele pentru constituirea Comitetului prezidential Rudy Giuliani, o asociatie care ii va permite sa adune fondurile pentru finantarea campaniei sale. Potrivit AFP, care detine o copie a documentelor, in acte sint explicate intentiile organizatiei nonprofit de „a desfasura activitati la nivel federal pentru a «lua temperatura» electoratului sub egida Actului de campanie a lui Giuliani pentru alegerile federale".

In dezacord cu aripa dura

Inca de anul trecut, intrebat despre eventualitatea de a se inscrie in cursa prezidentiala, Giuliani spunea ca se va decide abia dupa legislativele de la jumatatea mandatului. Potrivit sondajelor, cota de popularitate a lui Giuliani o egaleaza pe cea a secretarului de Stat Condoleezza Rice si a senatorului de Arizona John McCain.

Giuliani sustine concepte specifice democratilor, precum limitarea portului de arma si dreptul la avort, iar asta il situeaza in dezacord cu aripa conservatoare a partidului din care face parte.

Liderul prin excelenta

La sfirsitul lunii trecute, Giuliani a fost invitat la o conferinta a organizatorilor Forumului economic mondial, la Milano, pe teme de leadership, el fiind omul care de la 11 septembrie 2001 a devenit „Liderul" prin excelenta, mai intii pentru newyorkezi si ulterior pentru toata America. In discursul sau despre rolul de lider, Giuliani a spus ca „un sef, in politica sau in business, trebuie sa stie cu certitudine catre ce se indreapta si cum. Trebuie sa stie, dar trebuie sa fie atent si curios pentru a-si dezvolta convingerile". Despre falimentul unor actiuni, Giuliani crede ca este util si ca „se poate invata mai mult dintr-o infringere decit dintr-un succes". Demersul pe care l-a facut, la numai o saptamina de la infringerea suferita de republicani, este o dovada ca Giuliani face ceea ce spune.