Presedintele american s-a intilnit cu cel rus, in drumul sau spre summitul Asia-Pacific, pentru a discuta despre Iran si despre intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului.

Cu moralul afectat de recenta pierdere electorala suportata pe teren propriu, presedintele american George W. Bush si-a inceput ieri turneul prilejuit de Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific, gazduit in acest an de capitala Vietnamului. Cele 21 de state membre ale forumului au inceput deja discutiile, care vor culmina in acest weekend cu intilnirea la virf a sefilor de state. Problemele de baza vor fi chestiunea nord-coreeana si relansarea comertului mondial. Potrivit consilierului pe probleme de securitate nationala a Americii, Stephen Hadley, Bush va vorbi despre lupta impotriva terorismului, amenintari precum gripa aviara, slabirea barierelor vamale si progresele democratiei in lume. Va vorbi, fireste, despre preturile energiei, dar nu va lasa deoparte nici drepturile omului din Birmania.

Rusia, in Organizatia Mondiala a Comertului

Prima escala a Air Force One a fost la Moscova. Bush a luat masa cu Putin - pretext pentru discutiile cu privire la Iran. Rusia s-a opus proiectului de rezolutie ONU - conceput de europeni si sustinut de Statele Unite - care prevede sanctiuni economice impotriva Iranului, ca masura coercitiva pentru activitatile de imbogatire a uraniului si a cerut occidentalilor sa dea dovada de „bunavointa" pentru gasirea unei intelegeri.

Cei doi presedinti, care se vor revedea si dupa incheierea lucrarilor Forumului de la Hanoi, au discutat, de asemenea, pe marginea acordului bilateral de principiu asupra intrarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului. Dupa mai bine de un deceniu de negocieri pe aceasta tema, acordul ar trebui sa se semneze la summitul Asia-Pacific.

Prima oara cu Abe

Pe linga participarea la Forum, Bush are in programul acestui voiaj si o vizita oficiala in Vietnam. Saptamina trecuta le-a cerut parlamentarilor americani sa aprobe acordul comercial cu aceasta tara in timpul ultimilor doi ani din mandatul sau.

La numai o saptamina de la pierderea Congresului de catre republicani, este dificil de prevazut cum va fi afectata politica externa pe care America o practica in Asia de Sud-Est si Rusia, dar este cert ca multi democrati sint ostili eforturilor presedintelui Bush de a slabi barierele comerciale. Simbata, Bush il va intilni pentru prima oara pe proaspatul premier japonez Shinzo Abe, care este foarte mediatizat in acest moment pentru intentia declarata de a revizui Constitutia pacifista a tarii sale, si il va revedea pe presedintele sud-coreean.