Alaturi de italieni si de francezi, romanii se bucura de un fizic de invidiat printre locuitorii vechiului continent.

In timp ce trei sferturi dintre cetatenii Europei sint supraponderali, romanii au o greutate medie sanatoasa, as
Alaturi de italieni si de francezi, romanii se bucura de un fizic de invidiat printre locuitorii vechiului continent.

In timp ce trei sferturi dintre cetatenii Europei sint supraponderali, romanii au o greutate medie sanatoasa, asigura un raport pe probleme de sanatate si nutritie al Comisiei Europene, dat publicitatii saptamina aceasta. Studiul a fost realizat in rindul populatiei din Uniunea Europeana, dar si al celei din viitoarele membre, Romania si Bulgaria, precum si al candidatelor Turcia si Croatia.

Buni la medie

Un european mediu are 1,69 metri inaltime, exact ca un roman obisnuit. Cei mai scunzi continentali locuiesc in Malta si au 1,64 metri, iar inaltii vin din Olanda, cu 1,74. Nemtii, scandinavii si cehii nu se lasa insa mai prejos si puncteaza la inaltime, peste media Uniunii. De altfel, in ultimii patru ani s-au constatat cresteri cu peste un centimetru in Marea Britanie, Luxemburg si Austria. Cresterea este mult mai vizibila insa cind vine vorba despre greutate. In 11 tari din Uniune a crescut greutatea locuitorilor, in special in Luxemburg (2,7 kilograme). Croatii, danezii si olandezii conduc in ierarhia greilor cu peste 75 de kilograme, in timp ce media italienilor, portughezilor si francezilor se opreste sub 70. Romanii, ca si bulgarii, graviteaza la mijloc, cu 71 de kilograme, adica au un kilogram mai putin decit media europeana. Desi stau bine in aceasta privinta, peste un sfert dintre autohtoni au impresia ca sint supraponderali.

Mici in indice

Cercetatorii au masurat Europa si in functie de indicele masei corporale, recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii: greutatea raportata la inaltime. Italienii, francezii, turcii si portughezii se lauda cu cei mai mici indici, in timp ce croatii si luxemburghezii au cele mai mari cifre. Romanii stau bine si la acest capitol, fiind pe locul cinci in clasamentul celor mai mici indici. Raportul avertizeaza, de altfel, ca europenii iau din ce in ce mai mult in greutate, iar vinovatii sint nutritia defectuoasa si lipsa exercitiilor fizice.

In ceea ce priveste diferentele dintre sexe, barbatii sint cu 12 centimetri mai inalti si cu 13 kilograme mai grasi decit femeile.

Managerii si fructele

Romanii se lauda ca isi mentin greutatea printr-o alimentatie sanatoasa, la care au adaugat in ultimul an mai multe legume si fructe. Singura problema este ca pregatirea unei mese sanatoase cere mult timp, pe care nu il au. De acelasi lucru se pling si doua treimi dintre europeni, dar in ceea ce priveste sportul. Romanii ar face si ei mai multa miscare, dar spun ca nu au spatii amenajate corespunzator. Dieta este privita diferit in functie de profesii, venituri si virsta. Managerii sint adeptii fructelor, fata de restul angajatilor, care nu se lasa la fel de usor convinsi. Un european din cinci a tinut dieta in ultimul an. Cei mai multi care s-au abtinut de la mincare au fost maltezii, cipriotii si finlandezii, in timp ce nemtii, maghiarii si suedezii au ocolit in masa cura. Romanii s-au incadrat in media UE si la infometare, cu 22%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.