Populatia poate sa mai ia credite peste nivelul de indatorare de maximum 40% din castigul familiei, in ciuda normelor bancii centrale. Solutia este apelarea la una dintre institutiile financiar nebancare care nu s-au autorizat inca la BNR. Din c

Populatia poate sa mai ia credite peste nivelul de indatorare de maximum 40% din castigul familiei, in ciuda normelor bancii centrale. Solutia este apelarea la una dintre institutiile financiar nebancare care nu s-au autorizat inca la BNR.

Din cele 221 de institutii financiar nebancare (IFN) care accorda credite populatiei, numai 30 s-au inscris la Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a fi monitorizate, conform Normei 20/2006. Afirmatia a fost facuta de Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR la seminarul EU-COFILE organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor. El a adaugat ca acestea pot sa mai functioneze fara sa fie inregistrate inca 5-6 luni, deoarece societatilor care nu au primit autorizatie din cauza unor documente lipsa li se prelungeste termenul de finalizare. Doritorii de credite care au o indatorare mai mare de 40% din venitul familiei si care nu mai pot lua bani de la nici o banca pot cauta IFN-urile neinregistrate care inca le mai pot acorda imprumuturi.

REFUGIU. ""Bancile si-au facut IFN-uri ca sa evite reglementarile din domeniul bancar"", a explicat Georgescu. El a mai precizat ca aproape jumatate din IFN-uri au parinti banci. ""Sunt 13 banci care au ca filiale institutii financiar nebancare, dar sunt cele mai mari, avand ponderea activelor de 70,2%"", a adagat Georgescu.

PROBLEMA. IFN-urile au intrat in atentia BNR dupa ce s-a constatat ca acestea au acordat mai multe credite populatiei decat bancile. Creditele acordate de IFN-uri au crescut la sfarsitul anului trecut cu 52,7% (9,3 miliarde de lei noi), comparativ cu perioada similara din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5% (12,1 miliarde de lei noi), in timp ce sursele imprumutate au urcat cu 51% (8,5 miliarde de lei noi).

CREDITE PENTRU POPULATIE SI FIRME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.