Incepind de la 1 ianuarie 2007, UE va putea desfasura simultan doua contingente de interventie rapida a cite 1.500 de persoane fiecare, au decis ministrii de externe si aparare din statele membre UE. Astfel, in primul semestru al 2007, unul dintre co
Incepind de la 1 ianuarie 2007, UE va putea desfasura simultan doua contingente de interventie rapida a cite 1.500 de persoane fiecare, au decis ministrii de externe si aparare din statele membre UE. Astfel, in primul semestru al 2007, unul dintre contingente va fi alcatuit din trupe franceze si belgiene, iar celalalt din germani, olandezi si finlandezi. In a doua jumatate a anului, stafeta va fi predata unor contingente formate din italieni, unguri si sloveni, respectiv greci, ciprioti si romani. Contributia Romaniei la aceasta forta va fi de 45 de militari, constituiti intr-un pluton NBC (protectie nuclearo-bacteriologico-chimica), o unitate PSYOPS (operatiuni psihologice militare) si o grupa de Stat Major. Proiectul celor doua contingente a fost lansat inca din 2004, in scopul dotarii Europei cu capacitatea de a interveni in cazurile de urgenta majora. La nevoie, cei 3.000 de militari vor putea fi mobilizati in cel mult doua saptamini.

Tot de la 1 ianuarie 2007, va fi lansat si un program de cercetare militara in vederea imbunatatirii protectiei trupelor europene. Coordonat de Agentia Europeana de Aparare, proiectul va reuni eforturile de cercetare a 18 state membre UE plus Norvegia si va beneficia de investitii in valoare de aproape 55 de milioane de euro. Marea Britanie a refuzat sa participe la acest program si chiar a impiedicat adoptarea bugetului pe trei ani al agentiei de aparare, ministrii europeni fiind siliti sa se multumeasca numai cu votarea planului de cheltuieli pe 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.