Zaharul si carnea de pasare vor fi primele produse alimentare care se vor scumpi. Oficialii se asteapta la un trafic de hrana in Moldova.

Pulpele americane nu vor mai putea fi importate incepind de anul viitor. Locul lor va fi luat de puii europeni. In UE nu este permis importul de pui din SUA, unde pasarile sint hranite cu fainuri organice si tratate cu antibiotice. ,,Pretul mediu al unui kilogram de pui grill in Europa celor zece state este de 1,74 euro, iar in cele 25 de state este de 1,65 euro. Aceasta in timp ce la noi abia daca se apropie de 1,50 euro. Cert este ca, dupa 1 ianuarie, piata va suferi citeva socuri din care probabil isi va reveni dupa cel putin un an’’, a spus Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Shopping in Moldova

In prezent, Romania importa aproape tot zaharul existent pe piata din Brazilia la preturi preferentiale, dar dupa integrare va trebui sa respectam politica UE . ,,Daca vrem sa importam din Brazilia, o putem face doi ani dupa integrare, dar sintem obligati sa platim o taxa de preferinta de 98 de euro pe tona’’, a spus Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Zaharului. Pentru ca va fi importat mai scump decit pina acum, zaharul va cunoaste o crestere de pret cu cel putin 20%. ,,Va aparea probabil traficul cu zahar la frontiera, dar de data aceasta nu in vestul tarii, ci in est. Asa cum ungurii au venit in vara lui 2004 in Romania pentru a cumpara zahar, tot asa vom merge noi in Republica Moldova’’, a spus Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.