Dragan si Tiriac, miliardarii tarii
Iosif Constantin Dragan l-a "detronat" pe Ion Tiriac, aflat anul trecut pe locul 1 in topul averilor. Dragan si-a dublat practic averea intr-un an, ajungand de la 850 de milioane de dolari la o avere e
Dragan si Tiriac, miliardarii tarii
Iosif Constantin Dragan l-a "detronat" pe Ion Tiriac, aflat anul trecut pe locul 1 in topul averilor. Dragan si-a dublat practic averea intr-un an, ajungand de la 850 de milioane de dolari la o avere estimata acum la 1,3-1,6 miliarde de dolari. El are afaceri in domenii precum distributia de produse petroliere, edituri, imobiliare si transporturi. Grupul Dragan detine si ButanGas, firma care a avut, in 2005, o cifra de afaceri de 54 milioane de dolari numai in Romania. Tiriac este al doilea miliardar veritabil al Romaniei, cu o avere de 1,2-1,5 miliarde de dolari. Intre primii 10 mai figureaza Gigi Becali (900-950 milioane de dolari), Sorin Ovidiu Vantu (850-900 milioane de dolari), familia Paunescu (830-850 milioane de dolari), fratii Micula (750-770 milioane de dolari), Ioan Niculae (600-700 milioane dolari), Dinu Patriciu (550-600 milioane de dolari), familia Voiculescu - 500 milioane de dolari si George Copos - 420 milioane de dolari.
Afacerile imobiliare au ramas principalul motor de crestere a conturilor celor aflati in top, o treime dintre cei 300 de oameni de afaceri fiind implicati in acest domeniu. "Sectorul imobiliar face practic topul. Preturile in domeniu au crescut vertiginos, in anumite zone s-au dublat si chiar s-au triplat. Se poate spune ca, in unele cazuri, averile au crescut de la sine, fara ca cei care le poseda sa fi facut vreun efort", a comentat Iulian Bortos, redactor sef al revistei, la lansarea topului. El a precizat ca, in ultimii doi ani, pe langa oamenii de afaceri care practica speculatii imobiliare, au aparut si cei interesati sa construiasca cladiri de birouri sau complexuri rezidentiale, tendinta in domeniu fiind dezvoltarea unor proiecte de anvergura. O alta caracteristica autohtona este numarul destul de mare al tinerilor cu averi consistente: in top figureaza 56 de multimilionari cu varsta sub 40 de ani, reprezentand 18,6% din total.
Se intorc boierii
Configuratia topului s-a schimbat fata de anul trecut si ca urmare a retrocedarii ceva mai accelerate a proprietatilor confiscate pe vremea regimului comunist, tendinta care va fi probabil si mai vizibila in anii urmatori. "Pe piata imobiliara bucuresteana, una din cinci cereri de achizitie vizeaza casele vechi, boieresti, care sunt estimate la sume cuprinse intre cateva sute de mii pana la milioane de dolari", mai spune Bortos. Astfel, vechii boieri se asaza din nou la masa bogatilor, asa cum remarca autorul uneia dintre analizele care insoteste topul. Intrebat daca un clasament al contribuabililor s-ar suprapune peste topul bogatilor, fostul ministru al Finantelor, actualmente director editorial la revista "Capital", Ionut Popescu, a raspuns ca "Nu sunt foarte convins ca s-ar suprapune". El a aratat ca nu e vorba neaparat de evaziune, ci de practici legale cunoscute oamenilor de afaceri, precum transferurile de venituri. In plus, printre bogati se numara detinatori de actiuni, titluri care pot creste chiar in conditiile in care firmele in cauza sunt pe pierdere. Potrivit reprezentantior Capital, petru determinarea averilor, calculele au fost facute pe baza datelor de bilant inregistrate in 2005, insa realizatorii topului au tinut cont si de evolutia afacerilor in 2006. Autorii clasamentului au folosit metodologia sumara utilizata de firme specializate. (Gilda POPA)
Tiriac a coborat pe locul 2
Desi averea sa a crescut in ultimul an cu cateva sute de milioane de dolari, omul de afaceri a coborat pe locul al doilea in top 300. Cu toate acestea, el a reusit sa treaca pragul "psihologic" al primului miliard de dolari. Potrivit revistei "Capital", Ion Tiriac a finalizat negocierile cu gigantul DaimlerChrysler, al cincilea producator auto mondial dupa vanzari, pentru controlul AutoRom. In urma negocierilor, grupul auto germano-american va gestiona, de la 1 ianuarie 2007, comercializarea propriilor sale marci in Romania prin DaimlerChrysler - Automotive Romania, firma din care fostul tenisman va detine 49%. In acest an, in parcul Tiriac - Auto au fost expuse masini in valoare de 5 milioane de euro. Recent, a fost incheiata fuziunea HVB cu Banca Ion Tiriac, in care omul de afaceri detine o participatie de aproximativ 45%. Planul de dezvoltare si consolidare al afacerilor marca Tiriac include, in 2006, investitii in sectorul imobiliar, in proiecte rezidentiale si comerciale. Grupul Tiriac este format din societati romanesti independente care opereaza in sectoare diferite precum: servicii financiare, import si retail auto, dezvoltari imobiliare, servicii rent-a-car si transport aerian.
Afacerile imobiliare l-au ajutat pe Becali sa ajunga pe locul 3
2005: 400-450 milioane de dolari
2006: 900-950 milioane de dolari
Si-a dublat averea fata de anul precedent si a urcat pe podium in topul celor mai bogati, de pe locul 7 pe locul 3. "Grosul" averii lui Becali provine din afaceri imobiliare, insa un rol important il joaca si fotbalul. Potrivit afirmatiilor sale, preluate de Capital, detine peste 250 de hectare in Pipera, si mai mult de 40 de hectare in Sectorul 1 al Capitalei, la care se adauga 40 de hectare de padure la Baneasa. "Palatul" de pe Aleea Alexandru nr. 1 l-a cumparat nu pentru ca l-ar fi impresionat arhitectura sa speciala, ci pentru ca purta numarul 1, numar cu care Becali se identifica. Intentioneaza sa-l faca "centrul de comanda pentru afacerea lui Becali". Clubul de fotbal Steaua a avut o evolutie spectaculoasa in ultimul an, reusind sa revina dupa 10 ani in Liga Campionilor. Valoarea sa e estimata la 50 milioane de dolari. Gigi Becali considera ca numele sau a devenit deja un brand care trebuie protejat, motiv pentru care vrea sa-l inregistreze la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. "Voi face doar lucruri mari si nobile. Voi <<becaliza>> toata Romania. Va fi o marca de renume european", a declarat patronul clubului Steaua, citat de Capital.
Vantu stie sa faca plasamente financiare
A investit, in aceasta toamna, mai bine de trei milioane de euro in relansarea Realitatea TV si peste doua milioane de euro intr-un post tv de business si intr-o agentie de presa. Retras din zona vizibila a afacerilor in timpul guvernarii PSD, SOV revenit in forta odata cu preluarea Realitatea TV si cu ceea ce presa a numit "tranzactia anului" in mass-media: achizitionarea grupului Catavencu. Totodata, Sorin Ovidiu Vantu este si cel mai bogat om de afaceri din mass-media. Potrivit "Capital", multi il crediteaza drept business-man-ul cu cel mai mult cash disponibil. Lichiditati pe care le plaseaza in toata gama de oportunitati. Afacerile imobiliare i-au adus zeci de milioane de dolari, valoarea proprietatilor in domeniu depasind 100 de milioane de dolari. Este prezent si in zona asigurarilor, fapt care, in opinia jurnalistilor de la Capital confirma faptul ca Vantu intentioneaza sa "parieze" o suma importanta pe piata pensiilor private.
Romance multimilionare
Anca Vlad (foto) este cea mai bogata femeie din Romania, cu o avere estimata la 95 - 100 milioane de dolari. Afacerile sale, concentrate in domeniul importului si distributiei de medicamente, au avut o crestere impresionanta. Potrivit Capital, in 2005, cifra de afaceri inregistrata de compania Fildas, al carei actionar majoritar este Anca Vlad, a fost de 163 milioane de dolari, estimarile pentru anul in curs indicand o crestere la 200 milioane de dolari. A doua in topul multimilionarelor este Lavinia Huidan, cu circa 25 milioane de dolari. Firma EIT-Forum Auto, pe care o detine, este unic importator al autoturismelor Volvo pe piata romaneasca. Femeile de afaceri din top mai au afaceri in domenii precum servicii de consultanta PR, sectorul imobiliar, reviste de lux, dar si in industrie.
Burlaci de top
La cei 67 de ani ai sai, miliardarul in valuta Ion Tiriac (1,2-1,5 milliarde dolari) este liderul absolut al topului celor mai bogati barbati single, intocmit de Capital. Locul doi il ocupa Sorin Ovidiu Vantu (850-900 milioane dolari), 50 de ani, divortat. Urmatorul pe podiumul burlacilor este mai tanarul Zoltan Teszari, de 36 de ani (220-230 milioane dolari), detinatorul companiei RCS-RDS, unul dintre liderii pietei de comunicatii din Romania. Controversatul Ovidiu Tender (190 milioane dolari), este burlacul numarul patru dupa consistenta contului, urmat de Adrian Sarbu (97-100 de milioane dolari).
Fotbal si bani
Gheorghe Hagi (40-45 milioane de dolari) ramane cel mai avut sportiv. Hotelul sau din statiunea Mamaia, Yaki, a avut un venit de peste un milion de euro, dupa ce Hagi investise 10 milioane de euro in modernizarea acestuia, marindu-i capacitatea. Desi averea sa provine, in cea mai mare parte, din fotbal, Hagi are si investitii imobiliare in Bucuresti unde detine cateva vile si apartamente de lux. Locul doi il ocupa Gheorghe Popescu (35-40 milioane dolari), care a reinvestit banii din fotbal in imobiliare, urmat de antrenorul Anghel Iordanescu (18 milioane dolari), de Adrian Ilie (15-18 milioane de dolari) si de Dan Petrescu (12-14 milioane de dolari). In top mai figureaza Mircea Lucescu, Viorel Moldovan, Adrian Mutu si Ilie Dumitrescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.