Imobiliarele au umflat anul acesta cel mai mult buzunarele celor mai bogati romani. Doi dintre ei au ajuns sa depaseasca chiar miliardul de dolari.

Lovitura de teatru in topul celor mai bogati 300 de romani. Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a revenit pe primul loc in topul realizat de revista ĄCapital", devansindu-l pe Ion Tiriac, care a ocupat aceasta pozitie anul trecut. Dragan a mai fost pe primul loc in urma cu trei ani, cind avea o avere estimata la 700-900 de milioane de dolari. Acum, atit Dragan, cit si Tiriac au averi estimate la peste un miliard de dolari.

Acesta este primul an in care doi dintre afaceristii Romaniei au trecut cu certitudine pragul de un miliard. Astfel, din distributia de produse petroliere, edituri, tipografie, imobiliare si transporturi, Dragan a adunat anul acesta in jur de 1,3-1,6 miliarde de dolari, fata de aproximativ 850 de milioane cite avea in 2005. In crestere a fost anul acesta si averea lui Ion Tiriac care se ridica, potrivit ĄTopului 300 Capital", la 1,2-1,5 miliarde de dolari, in conditiile in care cu un an in urma acesta poseda, potrivit aceluiasi top, 0,9-1 miliard de dolari.

Pe locul trei in ĄTopul Capital" figureaza Gigi Becali, cu o avere de 900-950 de milioane de dolari, acesta fiind urmat de Sorin Ovidiu Vintu, cu 850-950 de milioane de dolari, si familia Paunescu, care a strins 830-850 de milioane de dolari.

Imobiliarele, afacerea anului

Anul acesta se pare ca imobiliarele au generat cele mai mari profituri, mai ales pe seama exploziei preturilor. Astfel, o treime dintre cei 300 de romani care au acumulat averi de peste 10 milioane de dolari sint implicati in afaceri imobiliare. De asemenea, o alta sursa de imbogatire aproape peste noapte consta in imobilele retrocedate anul acesta. ĄCum preturile pe piata imobiliara s-au dublat sau in unele zone chiar s-au triplat, averile unora au crescut de la sine, fara ca detinatorul sa se implice prea mult", sustine Iulian Bortos, redactor-sef la revista ĄCapital". Potrivit acestuia, fata de anii trecuti, acum oamenii de afaceri vor sa se implice mai degraba in proiecte de dezvoltare imobiliara si mai putin in investitii speculative.

Averi de 18,3% din PIB

Averile celor mai bogati 300 de romani au totalizat anul acesta 22 de miliarde de dolari sau altfel spus 18,3% din PIB. Fata de anul trecut, cresterea a fost de 25%, atunci cei 300 cumulind 16 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste locul unde isi desfasoara activitatea, cei mai multi dintre bogatii Romaniei activeaza in Bucuresti. Este vorba despre 121 de persoane, cel mai bogat fiind Gigi Becali. Urmeaza Clujul, cu 18 milionari dintre care cel mai avut este Stefan Vuza, care are in jur de 250 de milioane de dolari. Si in Constanta sint destul de multi oameni de afaceri foarte bogati. Cea mai mare avere, dintre cei 14 constanteni cu bani, a acumulat-o insa Corneliu Idu, care a strins din shipping 65-66 de milioane de dolari.

Nou-intrati

In acest an, plafonul de intrare in clasament a ajuns la zece milioane de dolari, fata de sapte milioane cit a fost in topul anterior. Astfel, din top au fost si iesiri. Au existat insa si 20 de nou-intrati. Este vorba despre familia Ratiu, care a strins anul trecut 110-120 de milioane de dolari pe seama afacerilor imobiliare. Tot din acest sector de activitate si-a adunat banii si Bogdan Cihodaru, care are o avere estimata la 43 de milioane de dolari. In afara de imobiliare, anul trecut au mers bine si activitatile din domeniul transportului, Ion Lazar, patronul International Lazar Company, ajungind astfel in ĄTop 300" cu 25-27 de milioane de dolari.