Dosarele penale intoarse la instante, cu 180 de grade, prin martorii care isi retrag primele declaratii, date in fata magistratului-anchetator, constituie o tehnica de a schimba la comanda soarta unor inculpati carora chiar procurorii le-au promis
Dosarele penale intoarse la instante, cu 180 de grade, prin martorii care isi retrag primele declaratii, date in fata magistratului-anchetator, constituie o tehnica de a schimba la comanda soarta unor inculpati carora chiar procurorii le-au promis achitarea, in pofida unui rechizitoriu cu acuzatii formale, regizate.
Acest incredibil "mecanism judiciar" de rezolvare, intr-un sens sau altul, a unui dosar important (in care se urmareste achitarea sau condamnarea la comanda) a fost disecat de magistratii SoJust. "In instanta, un mijloc neloial, utilizat de procuror si tolerat de judecator, apare in cazul martorilor care revin asupra declaratiilor facute in fata organelor de urmarire penale. Desi este cunoscut ca judecatorul nu este tinut de varianta declaratiei date in faza urmarirrii penale sau in cea de judecata, in astfel de cazuri procurorul de sedinta afirma oral ca se comite infractiunea de marturie mincinoasa si ca se va sesiza din oficiu. In felul acesta presiunea creata este dubla: pe de o parte, asupra martorului, care daca a fost sincer in fata judecatorului, iata este pus sub amenintarea urmaririi sale ca fiind mincinos, in baza unei simple banuieli a procurorului de sedinta - procuror care nu a fost la ancheta si care nu are de unde sa stie daca nu cumva chiar anchetatorul insusi a fost cel care l-a presat pe martor", arata SoJust.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.