Iranul incearca sa se alieze cu reteaua Al-Queda, formand o noua generatie de lideri care sa preia rolul lui Osama ben Laden si incercand sa promoveze la conducerea organizatiei persoane apropiate Teheranului, relateaza The Daily Telegraph. Oficiali
Iranul incearca sa se alieze cu reteaua Al-Queda, formand o noua generatie de lideri care sa preia rolul lui Osama ben Laden si incercand sa promoveze la conducerea organizatiei persoane apropiate Teheranului, relateaza The Daily Telegraph. Oficiali britanici din serviciile secrete au intrat in alerta dupa ce au aparut informatii potrivit carora presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, ar incerca sa convinga Al-Queda sa promoveze un activist proiranian la conducerea organizatiei. Este vorba despre Saif al-Adel, in varsta de 46 de ani, fost colonel in fortele speciale egiptene, propus pentru a ocupa a treia functie in ierarhia Al-Queda. Al-Adel a fost anterior seful serviciului de securitate al teroristului miliardar ben Laden, iar, dupa 11 septembrie 2001 Statele Unite l-au trecut pe lista celor mai cautate 22 de persoane, pentru presupusa sa implicare in atentatele teroriste impotriva unor obiective americane din Somalia si Africa, in anii '90. In prezent, el locuieste la Teheran, intr-o cladire care apartine Gardienilor Revolutiei, dupa ce a fugit din Afganistan, la sfarsitul anului 2001. Dezvaluirea va submina sperantele premierului britanic, Tony Blair, de constituire a unui "nou parteneriat" cu Teheranul, care este suspectat si de inarmarea gruparilor insurgente din sudul Irakului, responsabile de multe din atacurile cu bomba asupra trupelor britanice. Cu ocazia discursului sau anual pe teme de politica externa, Tony Blair a afirmat ca doreste sa lanseze o initiativa diplomatica pentru promovarea pacii in Irak printr-un dialog cu Iranul si sa se renunte la amenintarea Teheranului cu represalii militare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.