Dosarul de canonizare al fostului Papa Ioan Paul I, care a murit in 1978, dupa un pontificat de doar 33 de zile, si care este extrem de popular printre credinciosii catolici, a fost trimis pentru examinare la Vatican, potrivit ANSA.
Popu
Dosarul de canonizare al fostului Papa Ioan Paul I, care a murit in 1978, dupa un pontificat de doar 33 de zile, si care este extrem de popular printre credinciosii catolici, a fost trimis pentru examinare la Vatican, potrivit ANSA.
Popularitatea fostului suveran pontif, numit de italieni "Papa Luciani", a fost inca o data confirmata la inceputul acestui an, cand un post de televiziune a difuzat un serial biografic, laudat pana si de cei care nu sunt catolici. Arhiepiscopul Venetiei, cardinalul Angelo Scola, a declarat ca Ioan Paul I a fost "un simbol exceptional al sfinteniei". Dosarul urmeaza sa fie examinat de teologi si cardinali de la Vatican. Daca nu intervine nici o problema, papa ar putea fi sanctificat in cativa ani. Candidatii la beatificare trebuie sa fi savarsit cel putin un miracol. Se pare ca lui Luciani i se atribuie un miracol care s-a intamplat dupa moartea lui, vindecarea unui barbat din regiunea Puglia pentru care nu mai existau sanse de supravietuire. Desi pontificatul lui Ioan Paul I a durat doar o luna, caracterul lui bland a castigat inimile a milioane de italieni. Moartea lui a fost considerata "misterioasa". Papa Paul I a murit fara sa apuce sa lase o mostenire ca suveran pontif, insa este tinut minte pentru faptul ca era foarte prietenos, umil si apropiat de oameni.
Papa Paul I, pe numele sau Albino Luciani, s-a nascut la data de 16 octombrie 1912, in nordul Italiei. In 1978, Luciani a fost ales Papa, si si-a ales numele de Ioan Paul, in semn de respect fata de predecesorii sai, Ioan XXIII, si Paul VI. Toata lumea, inclusiv noul Papa, a fost uimita de alegerea facuta de conclav. Cand a aflat ca a fost desemnat sa fie noul Suveran pontif, Luciani a zambit si a spus modest: "Fie ca Dumnezeu sa va ierte pentru ceea ce ati facut in numele meu". Pentru figura sa blajina, vesnic zambitoare, el a fost poreclit "Papa cel zambitor".
Imediat dupa alegerea sa, noul Papa a luat cateva decizii menite sa "umanizeze" oficiul papal. A fost primul Papa care folosea atunci cand vorbea apelativul "eu", in loc de regalul "noi"; a fost primul care a refuzat sa foloseasca "sedia gestatoria" (tronul papal mobil cu care se deplasa prin multime) pana cand oficialii Vaticanului l-au silit sa se razgandeasca, fiind de parere ca statutul sau nu-i permitea sa mearga pur si simplu pe jos printre oameni. Mai mult decat atat, el a refuzat ca incoronarea sa sa se faca in cadrul unei ceremonii foarte fastuoase, nedorind chiar sa poarte tiara papala, incrustata cu pietre pretioase. Luciani a ales o slujba simpla, iar motto-ul a fost "Umilitas".
Desi Papa Ioan Paul I era foarte iubit de popor pentru caldura sa, cei din Vatican nu il considerau destul de "inteligent" pentru responsabilitatile pe care le avea ca Papa, tratandu-l cu condescendenta; mai mult decat atat, un cardinal a afirmat, vorbind despre Luciani, ca "l-au ales pe Peter Sellers" (n.r. - un actor de comedie).
Dupa doar 33 de zile de cand fusese ales, Papa Ioan Paul I a fost gasit mort in apartamentele sale. Moartea sa subita a socat o lume intreaga, dand nastere la numeroase intrebari, unele ramase fara raspuns pana in prezent.
Luciani intentiona sa introduca in Biserica Catolica reforme radicale, insa nu a trait suficient cat sa le puna in aplicare. Unii cred ca Papa Ioan Paul I a fost ucis pentru a nu mai apuca sa dezvaluie un scandal imens legat de Banca Vaticanului. Este foarte interesant ca, cu doar cateva zile inainte sa moara, Papa Luciani a cerut un control amanuntit asupra Bancii Vaticanului, un organism financiar foarte puternic si foarte controversat, despre care se spunea ca ar avea legaturi cu Mafia si cu P2, o organizatie masonica secreta. Fara sa se teama de consecinte, Luciani a dorit sa dezlege itele acestei afaceri, insa nu a mai apucat sa o faca. Se mai spune de asemenea ca ar fost otravit de o cabala secreta, de cardinali de dreapta, care considerau ca reformele sale ar fi fost prea liberale.
Ideea este ca Papa Luciani a fost gasit mort la ora 5 in dimineata zilei de 28 septembrie 1978, cand o calugarita l-a instiintat pe cardinalul Villot de tragedie. Acesta l-a asezat pe Papa pe pat, a strans din camera toate hartiile si obiectele personale ale acestuia, dupa care, peste doar cateva ore, trupul acestuia era incinerat. Mai mult decat atat, este singurul Papa care a fost vreodata incinerat, ceea ce este neobisnuit, tinand cont de traditia Vaticanului.
Exista voci care afirma ca unele dintre aceste obiecte (ochelarii sau papucii Papei) nu au mai fost niciodata descoperite, pentru ca acesta - probabil otravit, ar fi vomat pe ele, ceea ce ar fi constinuit o dovada. Nu exista un certificat de deces in ceea ce-l priveste pe Luciani si, mai mult decat atat, nu s-a facut nici o autopsie care sa stabileasca cauza mortii. Despre Albino Luciani au curs rauri de cerneala, au aparut carti, teorii ale conspiratiei, scrise de jurnalisti sau autori pasionati de mistere, dar probabil ca niciodata nu se va afla tot adevarul in ceea ce-l priveste. De exemplu, in cartea sa, fr. Jesus Lopez Saez, afirma ca 30% dintre italieni (adica in jur de 20 de milioane de oameni) sunt convinsi ca Papa Ioan Paul I a fost asasinat. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.