Ceea ce pana in urma cu doua-trei zile parea a fi o operatie extrem de inteligent si minutios organizata, prin care Theodor Stolojan lua cu asalt PNL pentru a pulveriza actuala conducere, astazi se dovedeste doar o harjoneala politica, initiata de Co
Ceea ce pana in urma cu doua-trei zile parea a fi o operatie extrem de inteligent si minutios organizata, prin care Theodor Stolojan lua cu asalt PNL pentru a pulveriza actuala conducere, astazi se dovedeste doar o harjoneala politica, initiata de Cotroceni. Platforma lansata cu mult tam-tam, in prezenta unor baietei inchiriati si transformati in aplaudaci si care ii are drept autori pe Stolojan si Stoica, se dovedeste a fi un simplu manifest anti-Tariceanu. Pentru ca nu reprezinta un proiect. In jurul insailatului document nu se poate construi un nou partid liberal. Si nici macar o simpla miscare de protest. A trecut prea mult timp de cand cocosul a cantat prima oara fara ca in plan doctrinar sa se fi intamplat ceva nou. Grupul politic de interese, care il are drept varf de atac pe Stolojan, nu a reusit sa construiasca un program. Si, ca urmare, nu are o baza reala nici de constructie a unui nou partid si nici macar de atac devastator impotriva conducerii PNL.
In editorialul anterior am incercat sa demonstrez ceea ce titlul spunea raspicat. Si anume, "Cand Liviu Turcu se priveste in oglinda, il vede pe Ioan Talpes". Oricat de socanta era aceasta asertiune, ea a fost confirmata de insusi Talpes in interviul acordat ziarului "Romania Libera", in editia de luni. Situatia este asemanatoare. E din ce in ce mai evident ca Theodor Stolojan se misca pe pilot automat. La pupitrul de comanda se afla Traian Basescu. Seful statului conduce un grup politic de interese care vizeaza rasturnarea prin forta, printr-un veritabil puci politic, a conducerii liberale. Pentru ca in locul lui Tariceanu sa fie instalata o marioneta a Palatului Cotroceni. In ce scop? Pentru a realiza astfel o noua constructie politica in care PD sa devina vioara intai. De fapt, un partid prezidential. Dincolo de inconsistenta atacului regizat de la Cotroceni, mai exista un punct nevralgic al acestei operatiuni. Liberalii sunt constienti ca Stolojan este incapabil sa creeze un nou partid, iar capturarea PNL ar insemna ca, in final, la comanda noii coalitii se va afla un pedist. Care i-ar taia pe liberali, in viitor, de la cascavalul puterii. Acestia ar obtine doar cateva posturi simbolice. Grosul l-ar lua PD.
Ce am putut vedea zilele trecute? Un atac virulent si aiuritor executat de Theodor Stolojan impotriva conducerii liberale. Utilizarea pana la limita a intregii recuzite de tertipuri politice, de natura sa demonstreze ca exista in PNL o puternica miscare anti-Tariceanu, gata oricand sa-i ia acestuia puterea din mana pentru a i-o oferi lui Stolojan. Un intreg bombardament de zvonuri, sustinut de serviciile secrete, a creat pentru opinia publica imaginea unui PNL in prag de disolutie. Ce nu mai putea fi evitata decat prin recurgerea la un personaj providential. Nimeni altul decat Stolojan. Numai ca operatiunea anti-Tariceanu s-a fasait extrem de repede. Presedintele PNL, taxat de multi drept un om politic slab si ezitant, s-a dovedit extrem de abil. El a jucat la ofsaid. I-a deschis larg poarta PNL lui Stolojan. Exact cand acesta lovea cu berbecele pentru a o sparge. Pentru omul Cotroceniului, aceasta miscare de sah politic a fost naucitoare. Lovindu-se intr-o usa deschisa, Stolojan s-a prabusit in pragul ei. Iar inauntru, in PNL-ul real, nu mai existau aplaudaci.
Finala Basescu-Tariceanu este departe de a se fi incheiat. Dar, indiferent cum va evolua conflictul, e greu de presupus ca va mai putea fi utilizat Stolojan. Altcineva - cine oare, nu Flutur? - va fi scos din recuzita Cotroceniului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.