Rusia ar putea infiinta un "OPEC al gazelor naturale", apeland la state precum Algeria, Qatar, Libia, republicile central-asiatice si chiar la Iran, releva un studiu NATO, citat de cotidianul Financial Times. Scopul acestei initiative il constituie folosirea resurselor energetice in scopuri politice, adauga raportul realizat de consilierii economici ai Aliantei Nord-Atlantice si transmis, saptamana trecuta, reprezentantilor celor 26 de tari membre NATO, nominalizand Georgia si Ucraina, in special, printre tintele acestei strategii.
Textul semnaleaza, totodata, intensificarea tensiunilor intre Europa de Vest si Rusia, referitoare la siguranta livrarilor de energie, in contextul in care Rusia asigura 24% din volumul de gaze naturale necesar Europei, urmata de Norvegia (13%) si Algeria (10%). Reactia Moscovei nu a intarziat sa apara, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, denuntand concluziile expertilor NATO drept lipsite de substanta. "Consider ca autorii acestei idei nu inteleg viziunea noastra despre siguranta energetica. Principiul este interdependenta dintre producatori si consumatori. Doar un nebun ar putea crede ca Rusia va incepe sa santajeze Europa utilizand gazele naturale, intrucat depindem, in aceeasi masura, de clientii europeni", a afirmat Peskov, potrivit Financial Times.
Parteneriatul cu Rusia, transat la Helsinki
Raportul expertilor NATO intervine in contextul in care Polonia a conditionat, luni, initierea negocierilor UE-Rusia pe tema unui nou parteneriat in domeniul energiei de ridicarea embargoului impus de Moscova asupra importurilor de alimente poloneze, dar si de asumarea unor angajamente ferme in domeniul energetic, in special in ceea ce priveste ratificarea, de catre partea rusa, a Cartei Energetica. Moscova nu a ezitat sa isi exprime, ieri, nemultumirea, apreciind reactia Varsoviei drept "inacceptabila". "Evenimentele de luni indica faptul ca in cadrul UE nu toata lumea este de acord sa se inceapa discutarea acestui nou document", a declarat reprezentantul special al Kremlinului pentru Relatia cu UE, citat de Rompres. Anterior, fostul cancelar german, Gerhard Schröder, a pledat, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, in favoarea unei relatii privilegiate Europa-Rusia, apreciind ca "elitele ruse gandesc dupa un model european si nu este in interesul nostru sa se schimbe si sa se indrepte spre Asia", drept pentru care "trebuie sa le raspundem pozitiv". Discutiile pe marginea noului acord de parteneriat UE-Rusia urmeaza sa debuteze in timpul summit-ului de la Helsinki, programat pe 24 noiembrie, aminteste Mediafax.