Sute de trenuri din Italia au intirzieri, din cauza ca se fura masiv cabluri de cupru. Principalii autori - imigrantii romani.

Luna trecuta, furtul unor cabluri de cupru din gara Casilina (Roma) a cauzat mari intirzieri in circulatia trenurilor de pe anumite trasee. Politia a arestat doi romani prinsi in flagrant cind taiau cablurile la gara Tiburtina, tot in capitala italiana. Carabinierii au arestat alti doi romani care se aflau la bordul unei furgonete pline cu plumb si cupru furate, iar la domiciliul altuia a fost gasit cupru in valoare de 12 mii de euro.

Alternativa - capace de canal, burlane

Unul dintre sindicatele italiene a avertizat in legatura cu circulatia nefiresc de lenta a trenurilor de pe linia 2 a metroului milanez - s-a constatat ca niste cabluri ale unui mecanism pentru evitarea ciocnirilor, care indica prezenta trenurilor in apropiere, fusesera furate.

In plus, de la 1 ianuarie 2006, numai in circumscriptia 16 a capitalei italiene au fost furate 60 de capace de canalizare stradala. Cistigul este de 30 de euro… la capac.

La Torino, un roman a cazut de pe un acoperis in timp ce fura burlane de cupru. Doi tigani romani, la Milano, de aceasta data, cu complicitatea unor macedoneni, au furat cupru in valoare de peste 60 de mii de euro de pe un santier de constructii. De la inceputul anului au fost recuperate sapte tone de cupru. Cresterea pretului la cupru este cauzata de boomul economic din China si India. Furtul de cabluri din cupru a devenit in Italia o adevarata plaga.

Roma isi deschide piata muncii

Italia ar putea permite, din ianuarie 2007, accesul cetatenilor romani pe piata muncii, in conditiile unei colaborari mai active a Bucurestiului in combaterea infractionalitatii transfrontaliere. „Daca acordul de intensificare a colaborarii in lupta contra infractionalitatii va da rezultate, nu vor exista restrictii pentru libera circulatie a muncitorilor romani", a declarat ministrul de Interne, Giuliano Amato, citat de MEDIAFAX.