SoJust radiografiaza si metoda utilizarii infractorilor sau inculpatilor de rezerva, folositi de politisti cu acordul procurorului, pentru a rezolva "rapid", "statistic" si "eficient" dosarele cu AN (autori necunoscuti).
"AN-urile sunt o proble
SoJust radiografiaza si metoda utilizarii infractorilor sau inculpatilor de rezerva, folositi de politisti cu acordul procurorului, pentru a rezolva "rapid", "statistic" si "eficient" dosarele cu AN (autori necunoscuti).
"AN-urile sunt o problema pentru organele de urmarire penala. Nerezolvarea lor este calificata drept incompetenta, astfel incat exista metode ilegale de a scapa de ele. Practica e ca aceste cazuri sa fie preluate, voluntar, de alte persoane aflate in cercetare. In sprecial, recidivistii condamnati la pedepse mai consistente sunt de acord sa preia AN-uri care ar atrage pedepse mai mici (de regula, furturi), intrucat in cursul operatiunilor de contopire a pedepselor pe care le au de executat cu cea pentru infractiunea noua, judecatorii, de cele mai multe ori, nu aplica sporuri, astfel ca se executa tot pedepsele initiale. Chiar si minorii sunt preferati de catre anchetatori, datorita tratamentului lor sanctionator mai bland. Recompensele celor care preiau AN-uri sunt de genul: plimbari in afara penitenciarelor, pachete de tigari etc. Pentru ca recunoasterea nu este proba in procesul penal roman, de multe ori este nevoie de o reconstituire a comiterii faptei. La aceasta recunoastere trebuie insa sa particpe cel putin doi martori asistenti, care fie sunt luati din randul vesnicilor colaboratori ai organelor de politie, fie sunt intocmite declarattii chiar de catre politie in numele unor persoane fictive. (...) Practica "martorilor asistenti fictivi" este in dezvoltare", precizeaza SoJust.
Celebra in practica organelor de cercetare penala (politia) a ramas metoda "incaltarii" unui spargator de autoturisme sau de apartamente cu furturi similare pe care nu le-a comis. Astfel, acel hot ajunge sa declare in fata instantei ca a mai comis inca zece sau 15 spargeri, in aceeasi noapte in care a fost prins in flagrant de politisti. Prin urmare, se ajunge ca un hot sa efectueze, in serie, intr-o noapte, cate trei spargeri pe ora. Judecatorii si procurorii inchid ochii in fata unor asemnea contrafaceri judiciare, iar politia - depasita de acest fenomen infractional - emite pretentii de competenta si profesionalism, "in slujba cetateanului contribuabil".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.