Foc, cioburi, tunuri de apa si capital electoral. Ramasi in bezna, localnicii din Ferentari au dat foc, au spart geamurile de la masina pompierilor si s-au aparat de jandarmi cu copiii.Scandalul a reizbucnit ieri in cartierul bucurestean Ferentari in jurul orei 17.30. Jandarmii ramasi de cu o seara inainte in zona, pentru a preintimpina alte violente cauzate de debransarea localnicilor de catre Electrica, au fost luati si ei prin surprindere.

Scut cu puradei

Revoltatii au inceput prin a aduce in mijlocul strazii o dormeza careia i-au dat foc au protejat-o cu trupurile puradeilor: „Nu am avut ce face pentru ca s-au folosit de copii. Pompierii au scos furtunurile cu apa si au incercat sa stinga flacarile, dar multimea s-a enervat si mai tare si a aruncat cu pietre in masina pompierilor. Un bolovan a nimerit parbrizul acesteia. Multimea a fost potolita abia dupa ce a fost udata cu furtunurile de apa. Nimeni nu a fost ranit", ne-a declarat prim-adjunctul Jandarmeriei Bucuresti, colonelul Eugen Meran. Politistii nu i-au putut identifica din multime pe cei care au spart parbrizul masinii de pompieri. Ca urmare, nu au fost facute retineri.

„Sa vina Vanghelie! Sa vina tiganul!"

Cei din strada s-au revoltat dupa ce luni seara Electrica a debransat 400 de apartamente din cartierul Ferentari, pentru neplata facturilor. O parte dintre cei care au ramas fara lumina nici macar nu aveau contracte pentru energie electrica si se cablasera ilegal. Printre cei debransati in grup se aflau insa si buni-platnici.

Aseara, in jurul orei 19.30, pe strada Zabrautiului se mai simtea mirosul de ars. Pe asfalt erau cioburi de la geamul spart si cam 150 de persoane asteptau sa vina autoritatile pentru a sta de vorba. Din cind in cind, multimea iesea din amorteala si scanda: „Sa vina Vanghelie! Sa vina tiganul! Nu plecam acasa!".

Cei mai multi dintre ei spuneau ca de cel putin trei ani incearca sa traiasca decent, cu lumina si caldura. Ei spun ca au solicitat primarului Marian Vanghelie sa gaseasca o solutie, astfel ca locuitorilor care isi platesc facturile la timp sa nu li se mai intrerupa furnizarea curentului electric. Fara rezultat, insa. „El nu a mai trecut pe aici de la alegeri, cind ne-a dat conserve stricate, nu face audiente decit la doua noaptea si pe noi nu vrea sa ne primeasca", a spus Florin Balota, un localnic. „Copiii nu mai vor la scoala, ca rid colegii de ei ca miros a luminare. Nu mai avem nici caldura, nici lumina. Noi, femeile, renuntam la serviciu, sa nu lasam copiii in case cu luminarile aprinse, sa nu arda ca cei de ieri", ni s-a plins Oana Georgescu, mama a doi copii minori.

Razboinicul luminii

In jurul orei 19.40, a venit prefectul Capitalei, Mioara Mantale, care a cerut oamenilor dovada ca au platit facurile, apoi a plecat la Primaria Sectorului 5, insotita de citiva demonstranti. Aici s-a intilnit cu Gigi Becali, care a promis ca le plateste celor din Ferentari facturile restante si a cerut rebransarea lor.

Mantale a spus ca bransarea celor cinci blocuri costa Electrica 125.000 de euro, dupa care fiecare contorizare individuala ar costa cite 30 de milioane de lei vechi. La ora inchiderii editiei, primarul Marian Vanghelie se afla in Ferentari, oamenii se mai calmasera, dar rau-platnicii inca nu fusesera racordati la curent.