Cresterea anuala a preturilor nu va mai depasi 5%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Datele statistice arata mult mai bine decit toate prognozele noastre - a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in debutul prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. Politica monetara restrictiva si faptul ca Guvernul nu a realizat deficit bugetar au contribuit la acest rezultat. Banca Nationala prognozeaza pentru sfirsitul anului curent o inflatie de 4,7%, calculata decembrie pe decembrie, si considera devansarea scumpirii gazelor naturale o decizie politica corecta.

Scumpirea gazului nu scoate inflatia din tinta

Atingerea tintei de inflatie pe 2006 nu va fi periclitata de majorarea tarifelor la gazele naturale si la energie electrica. „Acolo unde Guvernul are posibilitatea sa netezeasca impactul cresterii preturilor administrate, sa o faca", a spus Isarescu.

Guvernatorul a recunoscut ca a avut o discutie cu premierul pe tema oportunitatii devansarii scumpirii. Tarifele la gaz si la energie fac parte din categoria preturilor administrate, sint supuse alinierii la preturile de import, potrivit unui calendar stabilit cu Uniunea Europeana, iar asupra lor politica monetara nu are efect.

Agricultura si pretul petrolului au ajutat

Principalul element de sustinere a dezinflatiei a fost oferit de evolutia preturilor volatile (legume, fructe, combustibili), al caror ritm anual a cunoscut o diminuare importanta (7,93 puncte procentuale, pina la 3,07%), se arata in raportul dat publicitatii ieri. De altfel, trimestrul III 2006 este primul de la adoptarea tintirii directe a inflatiei, la sfirsitul caruia ritmul anual al preturilor volatile se situeaza sub cel mediu. La aceasta evolutie au contribuit in special scaderile de preturi consemnate de produsele vegetale (cu 17,48% in intervalul iulie-septembrie), pe fondul unui an agricol bun.

O influenta pozitiva au exercitat si nivelurile moderate ale cresterilor lunare pe segmentul combustibililor (intre 0,4 si 0,7%), favorizate de declinul cotatiilor pe piata internationala a petrolului; in conditiile manifestarii unui efect de baza semnificativ (asociat cresterii puternice a pretului petrolului in aceeasi perioada a anului 2005), acestea au condus la un ritm anual de 2,64% in septembrie 2006 (cu 3,67 puncte procentuale sub nivelul din iunie).

Presiuni inflationiste la anul Posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in orizontul de prognoza, avut in vedere de expertii BNR, reprezinta un risc pentru dezinflatie, deoarece, in aceasta situatie, politica fiscala ar putea fi relaxata mai mult decit este prevazut. Un alt risc este ca ritmul de crestere a cistigurilor salariale sa fie mai rapid decit cel programat.

„Presiunile salariale sint inevitabile pentru ca apropierea de UE va ridica de fiecare data problema diferentei de venituri. Cistigurile salariale pot fi rapide, dar ele trebuie sa fie sub cresterea productivitatii sau sa nu depaseasca cu mult productivitatea", a spus Mugur Isarescu.

Nu in ultimul rind, evolutia inflatiei va fi dependenta de calendarul ajustarii preturilor administrate si al alinierii unor impozite indirecte la nivelurile practicate in Uniunea Europeana.