Incepand din 9 noiembrie, polonezii legati intr-un fel sau altul de cultura romaneasca si de tara noastra au un spatiu in care le vor regasi "la ei acasa" - Institutul Cultural Roman din Varsovia (al 13-lea Institut Cultural Roman din strainatate). "ICR Varsovia porneste la drum cu dorinta de a corecta asimetria dintre modul in care cultura poloneza este reflectata in tara noastra si circulatia valorilor culturii romane in Polonia. Programele sale, precum "Romania polonezilor" sau "Polonia citeste Romania", se vor adresa unui public cat mai larg si cat mai divers. Crearea de parteneriate cu institutiile culturale cele mai importante ale tarii gazda se numara printre prioritatile ICR din Polonia", promite Dorian Branea, directorul nou infiintatei institutii. Sediul ICR Varsovia este situat in apropierea Castelului Regal si a Orasului Vechi.
Echipa ICR Varsovia - directorul Dorian Branea si coordonatorul de program Monica Voitovici, la care se adauga primii beneficiari ai programului de internship, Cristina Bucur, Maria Rosca si Tina Zielonka - a organizat deja cateva evenimente bine primite de publicul polonez, intre care o saptamana a filmului romanesc in cadrul Festivalului de la Torun si dezbaterea "Dictatura asupra corpului", pornind de la vizionarea documentarului "Decreteii" al lui Florin Iepan, la Casa Intalnirilor cu Istoria a Fundatiei Karta.
Dezvelirea simbolica a banner-ului ce marcheaza prezenta ICR in inima Varsoviei a fost precedata de mentiunea ca inaugurarea le este dedicata lui Lucian Blaga si Aron Cotrus (cele doua personalitati ale culturii noastre cu care a inceput diplomatia culturala romana in capitala poloneza) si urmata de un concert de gala, sustinut, la Palatul Culturii si Stiintelor, de patru foarte tineri muzicieni romani, pianistii Vanda Albota, Andrei Banciu, Dinu Mihailescu si Matei Bucur Mihaescu. La deschiderea ICR Varsovia, organizata impreuna cu Ambasada Romaniei in Polonia, au fost prezenti ministrii de Externe din cele doua tari, Anna Fotyga, respectiv Mihai Razvan Ungureanu, vicepresedintele ICR Mircea Mihaies si Gabriel Bartas, ambasadorul tarii noastre in Polonia. n (L.D.)