Societatile de asigurari din Romania s-au imbogatit pe spatele doctorilor si a furnizorilor de servicii medicale si/sau farmaceutice. Toate cadrele medicale au fost obligate prin lege, inca de pe vremea Guvernului Nastase, sa plateasca o polita de
Societatile de asigurari din Romania s-au imbogatit pe spatele doctorilor si a furnizorilor de servicii medicale si/sau farmaceutice. Toate cadrele medicale au fost obligate prin lege, inca de pe vremea Guvernului Nastase, sa plateasca o polita de asigurare pentru malpraxis. Pana in prezent insa nu s-a inregistrat nici un caz de pacient despagubit in urma actelor de malpraxis. Spre deosebire de Romania, in Europa Occidentala nu toti medicii sunt obligati sa plateasca o taxa pentru malpraxis. De asemenea, in momentul de fata, in Romania nu exista un sistem clar prin care pacientul sa aiba acces la despagubiri.
Fiecare dintre cei 15.000 de medici stomatologi, de pilda, trebuie sa achite o polita de asigurare de zece milioane de lei, iar fiecare din cei cinci mii de chirurgi una de sapte milioane de lei. De asemenea, fiecare dintre cei 14.500 de medici de familie au obligatia de a achita o polita de asigurare de patru milioane de lei, iar fiecare dintre cei noua mii de medici specialisti o polita in valoare de cinci milioane de lei. La randul lor, fiecare dintre cei 200.000 de asistenti medicali trebuie sa achite o polita de asigurare de cate un milion de lei. Totalul sumelor platite obligatoriu de catre acesti asigurati atinge aproape 17 milioane de euro. Cum legea reformei din Sanatate (95/2006) a impus si rezolvarea raspunderii civile pentru furnizorii de servicii medicale (spitale de stat sau private, cabinete etc), la cele 17 milioane de euro se adauga alte 15 milioane de euro. Platite de asa numitii furnizori de servicii medicale si/sau farmaceutice (sutele de spitale si miile de cabinete de stat si private etc).
Dupa cum se poate observa, acest sistem de asigurari pentru raspunderea civila genereaza anual in jur de 32 milioane de euro. O suma considerabila pentru o tara in prag de integrare, in conditiile in care nu s-a inregistrat pana acum nici un caz de pacient despagubit civil (material) in urma actelor de malpraxis. In aceste conditii este evident ca, de cativa ani buni, cei care incaseaza aceste polite au prosperat puternic.
Acreditari discretionare
Potrivit legii reformei in Sanatate nr.95/2006, nu orice societate de asigurari va putea incasa polite de la furnizori de servicii medicale sau de la persoanlul medico-sanitar. Inca din perioada anilor 2002-2004, firmelor de asigurari, interesate de acest domeniu, li s-a impus un filtru de selectie prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), dar si prin asa-numita Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cu alte cuvinte, numai anumite societati de asigurari, agreate de CSA si de CNAS, vor musca din "cascavalul" zecilor de milioane de euro. Daca in 2003 doar patru firme de asigurare erau agreate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, numarul acestora depaseste acum 16. La inceputul fiecarui an se declansaza campania de asigurari pentru malpraxis. Procedura este aceeasi ca si in cazul asigurarilor obligatorii RCA. Promotii, reduceri sau pachete de asigurari.
Acest incorect mecanism de selectie, mostenit de regimul Aliantei D.A. de la guvernarea PSD, a fost denuntat de presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR), dr. Dan Peretianu: "CNAS abuzeaza si a intrat in ilegalitate atunci cand a acreditat patru sau mai multe societati de asigurari pentru raspunderea civila medicala.(...) Presedintele CNAS a introdus criterii de acreditare complet arbitrare, nici macar discutate in CA al CNAS. Societatile de asigurari functioneaza dupa regula institutiilor comerciale. "Nu trebuie incalcat principiul constitutional conform caruia "statul trebuie sa asigure liberatea comertului, protectia concurentei loiale...".
Incaseaza, dar nu platesc
Pana in momentul de fata, nici un doctor nu si-a pierdut dreptul de practica, desi au fost nenumarate cazuri legate de malpraxis. Mai mult, asiguratorii nu au trebuit astfel sa plateasca nimic la politele incheiate de catre medici. Agentiile de asigurari pana acum s-au marginit doar la incasarea politelor, fara a plati vreun ban. Un medic achita, in medie, 100-130 de euro/an. Numai ca, in majoritatea cazurilor, acestia platesc in necunostinta de cauza, doar pentru ca asa prevede legea.
Suma pentru care medicul este asigurat se invarte in jurul cifrei de 100.000 de euro. Pentru cei care lucreaza in spitale, banii le sunt retinuti direct de pe statul de plata. Cei mai expusi sunt, firesc, medicii chirurgi care platesc in general o suma mai mare pentru polita decat cei de la medicala. Cabinete particulare incheie si ele polite pentru angajati. Sunt si medici, care in nume personal platesc astfel de asigurari. Pentru asiguratori a devenit o mina de aur, atat timp cat ei doar incaseaza banii, neexistand cazuri in care au fost nevoiti sa plateasca greselile medicilor. Astfel, este evident ca firmele de asigurari sunt cele care castiga din toata aceasta afacere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.