Directorul FBI s-a intilnit ieri cu sefii SRI, MAI, ministrul Justitiei si cu premierul Tariceanu.

Robert S. Mueller III (foto), directorul Biroului Federal de Investigatii din Statele Unite, s-a oprit mai intii la Serviciul Roman de Informatii. Antiterorismul, crima organizata, criminalitatea cibernetica si combaterea coruptiei au fost principalele teme discutate acolo. La intilnirea cu ministrul Administratiei si Internelor, s-a discutat si despre modul de sustinere si promovare a Centrului Regional pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere (SECI) de la Bucuresti. Directorul FBI s-a intilnit, de asemenea, cu cei 132 de absolventi MAI ai Academiei FBI de la Quantico-Virginia (SUA). Absolventii au fost selectati de FBI, iar cursurile s-au desfasurat pe o perioada de trei luni. Absolventii Academiei FBI spun ca nu stiu exact cit au costat aceste cursuri, suportate de FBI, dar ca ei le-au estimat la citeva zeci de mii de dolari.

Proiecte pentru eficienta

Seful FBI a fost foarte scump la vorba. „Traim intr-o lume a globalizarii in care infractorii se folosesc de tehnologia moderna, iar teroristii nu mai tin cont de granite", a fost singura declaratie pentru presa facuta de S. Mueller III, la Ministerul Justitiei. Robert S. Mueller a felicitat-o pe Monica Macovei pentru rezultatele in lupta impotriva coruptiei si a amintit de cursurile de formare profesionala oferite pentru procurori, dar si de buna colaborare in diverse cazuri. Monica Macovei a mentionat ca si procurorii DIICOT urmeaza sa beneficieze de o donare din partea FBI. „Avem nevoie de specializare, de sustinere, de politisti pregatiti pentru aceste domenii dificile (n.red. -criminalitatea informatica, traficul de fiinte umane). Singura solutie pe care o avem este sa lucram impreuna, pentru a avea succese", a spus ministrul Justitiei.

In fine, premierul C.P. Tariceanu si directorul FBI au convenit sa stringa colaborarea dintre MAI si FBI, pentru prevenirea si combaterea criminalitatii informatice.