Ordinul Muncii clasa a treia pentru 10 ani de televiziune. Ordinul „Serviciu Credincios" in grad de Cavaler pentru activitatea din teatru. Premii intii pentru regie de teatru tv si talk-show de televiziune. Cornel Todea. „Scena". TVR Cultural.

De ce va trebuie televiziune?

Pai, eu m-am nascut o data cu televiziunea, da, cu TVR, care inainte de a deveni o chestie caraghioso-politica cu telejurnal de zi, telejurnal de seara si telejurnal de noapte a fost una dintre cele mai culturale televiziuni din Europa. Nu am nici o nostalgie, de pe vremea cind erau Pintilie, Serban, cind o data pe saptamina se facea o emisiune de istorie a artelor, o pagina de umor romanesc si international, o piesa de teatru. Iata ce televiziune am apucat eu sa fac.

Cu asta va laudati?

Da, pe vremea aceea se facea o analiza de detaliu a starilor in teatrul de televiziune. Ironia este ca in studioul unde eu am facut „Trei surori" de Cehov se filmeaza „Surprize, surprize…".

Deci, tot analiza si tot de stari. Dar de ce nu sinteti in stare sa faceti o Surpriza de asta?

Nu as fi in stare sa fac niste surprize lipsite de surprize. Nu pot sa fac. Sint umilit, fiindca vad ca asta se poarta. Astfel de produse sint rezultatul unei mentalitati. Stupiditatea celor care fac programarile mi se pare enorma. Nu se intelege ca e imposibil sa programezi la nesfirsit asa ceva fara sa nu ajungi pina la fund si ajungind la fund sa nu te scufunzi. Ne scufundam prin excesul acestor subproductii vindute ca fiind cererea publicului. E o minciuna pe care eu o pot arata ca este minciuna. Am facut fara sa vreau o proba practica. La Costinesti, la „Gala tinarului actor" l-am invitat pe Puric, cu „Toujour l’amour", o bijuterie. Cu o seara inainte, acolo se jucase „Vacanta mare". M-am gindit ca Puric va fi luat la bataie de oamenii aia, dupa succesul extraordinar al „Vacantei mari". Or, seara aia mi-a aratat ca acelasi public al „Vacantei mari" l-a inteles, s-a bucurat la Puric. Morala este ca nu trebuie sa spui timpenii la televizor ca sa ai rating. Aceste povesti supradigerate care nu-l mai fac pe om sa se bucure la un alt tip de produs. Vorbesc fara intrerupere, vad.

De ce nu ginditi o chestie care sa sparga orice limite de acest fel? Doar aveti cultura.

Eu am o meserie a debuturilor, regizor de teatru, ori eu nu pot avea rabdare sa invirt intr-o caldare fara sare si piper zi de zi.

Va place cum va vedeti pe ecran?

Cum dracului sa-mi placa? Am esuat in moderator, cind eu sint excitator, mai degraba. Dar am in spate cincizeci de ani de regie de teatru tv.

De asta ajungeti la nisa.

Da. Sint la nisa, la TVR Cultural. Aici e jocul potrivit. Dar televiziunea este acum jocul de-a dezafectatul mintii celorlalti. Chiar „Scena", emisiunea mea, incearca sa duca telespectatorul intr-o lume, teatrul, unde singur nu prea merge.

Ce va pasa atunci de ceilalti?

Chiar nu stiu, aveti dreptate. Doar ca proba aceea cu Puric si „Vacanta mare" mi-a aratat ca e posibil: lumea nu e oligofrena.

Ce parere aveti despre acest interviu?

M-ati banalizat. M-ati adus sa repet aceleasi comentarii auzite si rasauzite.