Numirea sau schimbarea conducerii institutiilor de invatamant cu predare in limba minoritatilor se va face cu simpla consultare a organizatiei reprezentative a acelei minoritati, nefiind necesar dreptul de veto al acesteia, au hotarat ieri deputatii
Numirea sau schimbarea conducerii institutiilor de invatamant cu predare in limba minoritatilor se va face cu simpla consultare a organizatiei reprezentative a acelei minoritati, nefiind necesar dreptul de veto al acesteia, au hotarat ieri deputatii din comisiile care dezbat statutul minoritatilor. Comisiile juridica, pentru drepturile omului si pentru invatamant au intrunit ieri cvorumul necesar doar pentru o scurta perioada de timp, insa au reusit sa adopte controversatul articol 18 al proiectului de lege privind statutul minoritatilor, care acorda, in forma initiatorului, drept de veto pentru Consiliul National al Autonomiei Culturale, in cazul numirii sau schimbarii conducerii unor institutii de invatamant de stat. De asemenea, deputatii au mai stabilit ca organizatiile reprezentantive ale minoritatilor nationale vor fi abilitate sa infiinteze institutii de invatamant cu predare in limba materna, daca exista un numar suficient de elevi sau studenti potentiali. La adoptarea acestui articol, PD si UDMR au fost pentru prima data de aceeasi parte a baricadei, votand in favoarea alienatului. Singurii care au jucat rolul opozitiei la aceasta sedinta au fost reprezentantii PRM, care au propus eliminarea articolelor. Pesedistii au lipsit si de aceasta data, in ciuda faptului ca presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a venit la inceputul dezbaterilor pentru a asigura cvorumul necesar votului. Potrivit deciziei conducerii Camerei, deputatii care au chiulit vor fi sanctionati, neprimind diurna pentru ziua respectiva. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.