Vladislav Surkov, adjunctul sefului administratiei prezidentiale ruse, si Dmitry Kozak, trimisul special al Kremlinului in Caucaz, au fost membri de elita ai unei unitati militare de spionaj care actiona pentru Uniunea Sovietica, a declarat ministrul
Vladislav Surkov, adjunctul sefului administratiei prezidentiale ruse, si Dmitry Kozak, trimisul special al Kremlinului in Caucaz, au fost membri de elita ai unei unitati militare de spionaj care actiona pentru Uniunea Sovietica, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov intr-un interviu pentru televiziunea Rossia. "Amandoi mi-au recunoscut ca nu regreta nici o secunda ca au servit doi ani in serviciile speciale", a spus Ivanov, adaugand ca Surkov Kozak au activat in unitati de comando ale GRU - serviciul militar de informatii al Rusiei.
GRU este un serviciu de spionaj care raspunde direct in fata Statului Major general al armatei ruse. Nici Surkov, nici Kozak nu au mentionat, in biografiile lor, publicate pe site-ul administratie prezidentiale, ca ar fi activat in GRU. Conform biografiei oficiale, si Serghei Ivanov a lucrat pentru spionajul rus in timpul razboiului rece, insa in cadrul celuilalt serviciu de spionaj sovietic, KGB. Dezvaluirea lui Ivanov contravine unei imagini general acceptate despre Kremlin, vazut ca fiind impartit intre "conservatorii" care au legaturi cu serviciile secrete si "liberalii" care sustin o economie de piata si valorile politice europene.
Declaratia ministrului Apararii dezvaluie mai curand complexitatea relatiilor dintre influentele grupari de la Kremlin, care tind sa-si modifice aliantele in functie de interesele de afaceri.
Putin a vizitat, saptamana tercuta, noul sediul central al GRU - o investitie de 357 de milioane de dolari - si a fost fotografiat in noul poligon de tir al acestuia. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.