In topul prezentei parlamentarilor la serviciu conduc deputatii democrati, urmati de cei liberali. Democratii si udemeristii sint cei mai loiali partidului, iar conservatorii - cei mai vorbareti.

Datele provin dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, intitulat „Cunoaste modul in care se adopta legile in Romania’’. Studiul centralizeaza pe fiecare deputat in parte prezenta la vot, loialitatea, luarile de cuvint in plen sau initiativele legislative depuse in legislatura 6 februarie 2006 - 5 iulie 2006.

PRM, codasul la prezenta

Cind vine vorba despre prezenta la lucrarile de plen, fruntasi sint deputatii PD, care au participat la sedinte in 67,6% din timp. Ei sint urmati de colegii de Alianta de la PNL, care au fost prezenti in 62,15% din sedinte. Si deputatii UDMR reusesc sa prinda podiumul, ei participind la 61,25% din sedinte. Daca deputatii PC si cei ai PSD ocupa locurile patru si cinci, 55,1%, respectiv 48%, codasii sint deputatii PRM, care au lipsit la mai bine de jumatate dintre sedintele de plen (46,9%).

Egalitate la loialitate intre UDMR si PD

Cei de la IPP au masurat chiar si loialitatea parlamentarilor fata de partidele pe care le reprezinta in Parlament. Modalitatea de masurare este procentul de voturi exprimate de parlamentar in care acesta a votat similar majoritatii membrilor din grupul sau parlamentar. La acest capitol, in fruntea topului celor mai loiali deputati se afla la egalitate democratii si udemeristii. Acestia au votat in proportie de 94% asa cum le-a cerut partidul. Cei mai indisciplinati sint din nou cei de la PRM. Doar in 46,9% din cazuri acestia au votat asa cum le-a cerut liderul de grup. Doar putin mai disciplinati sint pesedistii, care au votat cum a dorit Hrebenciuc doar in 48% din cazuri.

Cei mai loiali sint si cei mai tacuti

Cind vine vorba despre luari de cuvint in plen, cei mai vorbareti sint deputatii PC care, pe intregul grup parlamentar, au in medie 34 de luari de cuvint in plen. Aproape la fel de vorbareti sint deputatii PRM. Acestia au luat cuvintul in plen cam de 30,15 ori.

Ei sint urmati de deputatii PNL, cu o medie de 26,3 luari de cuvint, de cei ai PSD, care au vorbit in fata colegilor de 23,6 ori. Am putea spune foarte usor ca cei mai loiali sint si cei mai tacuti. Asta pentru ca deputatii PD si UDMR au vorbit cel mai putin in plen, cu o medie de 16,22, respectiv 15,5 luari de cuvint.