Ieri dupa amiaza, la gradina "Gib", organizatia national-taranista din Ilfov a sarbatorit succesul alegerilor judetene. Au participat cateva sute de persoane - cadrele organizatiei national - taraniste Ilfov. De asemenea a fost prezent d-l Ion Mihal
Ieri dupa amiaza, la gradina "Gib", organizatia national-taranista din Ilfov a sarbatorit succesul alegerilor judetene. Au participat cateva sute de persoane - cadrele organizatiei national - taraniste Ilfov. De asemenea a fost prezent d-l Ion Mihalache care a tinut un discurs ce a ridicat sala in picioare. Va prezentam un fragment din acest discurs:
"O politica buna trebuie sa inceapa cu o administratie buna. Administratia inseamna nu numai gaspodarie, o buna gospodarie; de oameni si de averi. O administratie rurala inseamna, adica trebuie sa insemne: drumuri bune, sanatate si higiena sociala, ordine legala si politieneasca.
Din nefericire, nu gospodarie obsteasca a voit guvernul nici in Ilfov si nici in alte judete, unde se fac alegeri "complimentare" ori alegeri totale. Guvernul a vrut ca victoria dvs. sa fie o victorie politica. Ramane inca o mare problema: cum dupa aceste alegeri, desfasurate pe teren politic, vom avea administratia cea adevarat gospodareasca: drumuri, sanatate, scoala si biserica, politie si ordine.
Legea administrativa refacuta sub acest guvern a fost compromisa de insusi autorii ei. Cand au venit liberalii la guvern au dizolvat in masa consiliile comunale ca si d-l Argetoianu sub guvernul Iorga. A fost pur si simplu anulata legea administrativa, iar lovitura a fost legalizata ulterior cu parlamentarii care au beneficiat de acest abuz. Motivarea principala a dizolvarii consiliilor si introducerea noilor modificari ale legii administrative au fost de ordin politic.
ZIUA, 26 iulie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.