Principiile s-au imbracat in galben si sint antrenate de Piturca. Nici o lacrima pentru cumnatul lui Dorinel, nici un suris pentru crestinarea mezinei lui Mutu. Indiferent la motivarea absentei, cerberul Mogosoaiei nu face rabat de la reguli.

Sint putine ocaziile in care salut deciziile selectionerului. Sper ca prilejul amicalului de asta-seara, cu Spania, nu e doar un pretext pentru o lectie de inflexibilitate. Nu mai e nevoie. O stim cu totii: e cel mai mare defect al lui Piturca si, uneori, cea dintii dintre calitatile sale. Invoirea de douazeci si patru de ore ceruta de Mutu nu a primit aprobare, chiar daca era vorba, in fond, doar de absenta de la un singur antrenament. Daca Mutu respecta regulile, macar sporadic, ceilalti o vor face permanent. Mai mult: e momentul sa ne masuram cu o forta a Europei, chiar fara sa infasuram tot jocul pe sclipirile stelutei florentine. Frina decarului nostru apare doar la meciurile nationalei, unde el simte nevoia sa-si impuna statutul de alfasiomega, si mai putin la jocurile Fiorentinei, unde stie ca rigoarea tactica e net apreciata fata de filigranul pe centimetru patrat. Din pacate, judecata selectionerului Piturca se opreste la principii. Daca printre criterii s-ar strecura si valoarea fotbalistica, n-ar mai miza pe cuplul Codrea-Ov. Petre, un tandem Ąde viteza", care l-ar putea atipi si pe cel mai aprig insomniac. Nu s-ar uita nici catre Maldarasanu, departe de oricare dintre evolutiile sale de dinaintea accidentarii. In schimb, cel mai in forma mijlocas la inchidere al campionatului - Costel Lazar - ramine acasa, pentru a nu strica frumusetea de improvizatie cu Chivu, cu care ne-am delectat deja in meciul cu Belarus. Mi-e teama ca in formula de start il regasim si pe Fl. Petre, despre care n-am mai aflat nimic notabil in ultima vreme, afara de faptul ca a platit tainul auto hotilor bulgari. Si ca, in general, e un baiat cu suflet de aur, iute ca otelul si fragil ca musetelul. Culmea e ca, fara sa fie meritul sau, Piturca e mult mai iubit in Romania decit e Luis Aragones in Spania. Ibericul vrea sa demonstreze la rindu-i, cu orice chip, ca oricite valori ar avea la dispozitie, selectionerul national e posesorul unicului ochi de specialist: Xavi, Raul, Guti, Albelda, Reyes, Torres si Puyol stau acasa, chiar daca nu toti au avut botez sau inmormintare in familie. Sau poate ca, jucind cu o echipa de rangul trei, omul pur si simplu nu vrea sa-si iroseasca inutil resursele, profitind de prilej pentru titularizarea unor fotbalisti de viitor!

Mitologia spune ca locul unde se joaca astazi, Cadiz, a fost unul dintre punctele de sprijin ale lui Hercule, cind eroul s-a opintit sa desparta Africa de Europa. Pentru Piturca ar trebui sa fie placa turnanta pentru o sarcina infinit mai grea: sa invinga Olanda la ea acasa in martie, la anul.