Asociatia cablistilor spune ca, daca va fi obligata sa plateasca drepturi de autor mari, ele se vor regasi in facturile consumatorilor.

Pretul abonamentelor la cablu ar putea creste cu peste 15%, daca o ordonanta de urgenta, care a trecut de Parlament, dar aflata in faza de negociere, va fi aprobata, a declarat ieri Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Conform acesteia, daca cele sapte organisme de gestiune colectiva (OGC - organismele care percep drepturile de autor in numele artistilor sau creatorilor) vor obtine procentele pe care le pretind pentru plata drepturilor de autor, consumatorii finali vor fi nevoiti sa suporte un pret al abonamentului la cablu cu 15,5% mai mare fata de nivelul actual.

„Acest proiect nu are practic nici o justificare, fiind aplicat dupa bunul-plac al organismelor de gestiune colectiva, in totala neconcordanta cu nivelurile de taxare percepute in tarile Uniunii Europene", a declarat presedintele ACC, Radu Petric.

Videanu ia chirii ilegale

Intrebat cum comenteaza declaratia primarului Capitalei, Adriean Videanu, conform careia 90% dintre cablurile de pe stilpi sint puse ilegal, Radu Petric a precizat ca operatorii de cablu tv platesc chirie pe acesti stilpi.

„Pai, daca platim chirie, cum sintem in ilegalitate? Adica noi platim ca sa fim ilegali? Faptul ca Primaria Capitalei nu are, pina la aceasta ora, un sistem de autorizare, nu cred ca este din vina noastra, noi chiar am cerut sa facem un recensamint sa vedem cite cabluri sint, care sint nevoile si sa elaboram un sistem de autorizatii. Pina in prezent nu exista decit discutii", a precizat Petric.

Scandalul Netcity continua

Chiar daca operatorii de cablu din Romania sustin ca incearca sa deschida un dialog cu autoritatile in privinta proiectului Netcity, initiat de Primaria Capitalei, ei se pling ca nu exista specialisti pentru acest proiect si ca totul este confuz. Netcity prevede construirea, in parteneriat public-privat, a unei retele subterane de fibra optica ce urmeaza sa fie inchiriata operatorilor de comunicatii electronice, care vor fi fortati sa coboare cablurile de pe stilpi. Operatorii se intreaba insa cine va administra noua retea. „Nu vrem sa ajungem in situatia ca noi sa fim fata in fata cu clientii, sa fim responsabili pentru calitatea serviciilor noastre, dar reteaua prin care livram aceste servicii sa fie administrata de altcineva. Cine garanteaza ca acea entitate va investi suficient in tehnologia noua?", s-a intrebat Alexandru Oprea, director general al grupului RCS&RDS.