RCS&RDS vrea sa ofere servicii 3G incepind din februarie 2007 si are ca obiectiv o acoperire de 50% din populatie intr-un an si jumatate.

Alexandru Oprea (foto), directorul general al grupului RCS&RDS, a declarat ieri ca licenta 3G cistigata va fi folosita incepind din februarie 2007. Oprea sustine ca RCS&RDS a inceput deja investitiile in infrastructura care va permite companiei sa ofere servicii 3G. „In februarie 2007, conform caietului de sarcini elaborat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), vom lansa primele servicii 3G intr-un oras din tara, care sigur nu va fi Bucurestiul", a declarat Oprea. O alta conditie era, conform directorului general RCS&RDS, atingerea unei acoperiri de 50% din populatie. Alexandru Oprea a afirmat ca grupul are o strategie agresiva in aceasta privinta si ca va atinge acoperirea ceruta in cel mult un an si jumatate. Pina acum, compania a pastrat tacerea in privinta intentiilor sale cu licenta 3G, lasind loc speculatiilor din piata, conform carora a participat la licitatie pentru a-si mai creste valoarea in vederea cumpararii sale de catre un mare jucator international, compania Deutsche Telekom, careia i-ar fi refuzat o oferta de preluare in valoare de 600 de milioane de dolari. Speculatiile au fost sustinute de anumiti analisti, care afirmau ca RCS&RDS nu poate suporta singura costurile foarte ridicate pentru dezvoltarea unei retele 3G, motiv pentru care ar fi fost nevoita sa-si gaseasca un partener de talie mare.

Concurenta Vodafone si Orange

In momentul de fata, RCS&RDS se afla in faza de selectie a solutiilor tehnice pentru realizarea retelei 3G, conform directorului general. „Daca RCS&RDS reuseste sa faca lucrul acesta, ar fi nemaipomenit. In momentul de fata, tot ce stiu este ca nu are nici macar o antena. Faptul ca este si operator de telefonie fixa ar putea sa ii confere un avantaj", considera Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

Ultimele doua licente 3G au fost atribuite, in urma licitatiei organizate de IGCTI, operatorilor RCS&RDS si Telemobil (Zapp), rezultat contestat atit de Cosmote, cit si de Societatea Nationala de Radiocomunicatii. Inspectoratul de Comunicatii a respins cele doua contestatii ca fiind nefondate.

Operatorii RCS&RDS si Telemobil SA (Zapp) au ramas astfel primii doi clasati, cu 90,41 puncte, respectiv 72,71 puncte, cele doua companii urmind sa intre in posesia licentei dupa achitarea primei transe de 10,5 milioane de dolari, in maximum 120 de zile de la data anuntarii cistigatorilor, au precizat reprezentantii institutiei.

Urmatoarele transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane de dolari, se vor plati pina la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepind cu anul urmator emiterii licentei, iar sumele mentionate vor fi incasate la bugetul de stat.

La concurenta cu gigantii „Este adevarat ca nu avem experienta in acest domeniu, dar exista modele de succes precum Vodafone si Orange, pe care le vom urma si pentru care speram sa devenim un competitor serios in cel mai scurt timp", a declarat Alexandru Oprea. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pina la sfirsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G. Vodafone ofera servicii 3G in 23 de orase din Romania, in timp ce Orange a ajuns cu acoperirea la doar 10 orase, insa promite ca in scurt timp isi va ajunge din urma rivala.