De la 1 ianuarie 2007, bancnotele si monedele vechi vor fi retrase de pe piata,
in circulatie urmand sa ramana doar "leul nou". Romanii vor putea folosi doar monedele de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani, precum si bancnotele de 1 leu
De la 1 ianuarie 2007, bancnotele si monedele vechi vor fi retrase de pe piata,
in circulatie urmand sa ramana doar "leul nou". Romanii vor putea folosi doar monedele de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani, precum si bancnotele de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei.
Anuntand ieri apropiata lansare a noii bancnote de 200 de lei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat si motivele care au intarziat aceasta aparitie. "Nu am pornit cu aceasta bancnota de la inceput (n.r. - odata cu denominarea monedei nationale, la 1 iulie 2005) pentru ca erau foarte multe bancnote noi, ceea ce ar fi creat o tensiune suplimentara. Toate celelalte bancnote aveau un echivalent, iar daca introduceam una fara echivalent, putea fi creata confuzie", a afirmat Isarescu.
Noua bancnota va avea, pe avers, portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers statuia Ganditorului de la Hamangia, un curcubeu, o moara de apa si un gorun.
Dimensiunile biletului sunt de 150 x 82 milimetri, iar culoarea predominanta este oranj. "Noul cupiu are dimensiunile bancnotei de 200 de euro, dar culoarea dominanta nu este galben, pentru ca exista pe bancnota de 50 de lei", a precizat Isarescu. "Am ales momentul 1 decembrie pentru ca vechea emisiune se apropie de sfarsit si pentru ca vom sarbatori simultan Ziua Nationala a Romaniei si lansarea in circulatie a primei monede dupa Revolutie, de 10 lei vechi", a mai spus Isarescu.
Inflatie sub 5%
Estimarile BNR plaseaza rata inflatiei la sfarsitul acestui an la 4,7%, nivel care coincide cu cel prevazut de banca centrala pentru la finele lui 2007, potrivit celui mai recent raport asupra inflatiei, publicat ieri. "Scenariul de baza al actualei prognoze a evolutiilor macroeconomice pe termen mediu pune in evidenta o ameliorare a perspectivelor inflatiei in prima parte a orizontului de proiectie, rata anuala proiectata a inflatiei coborand in decembrie 2006 sub punctul central al tintei de inflatie, respectiv in jurul nivelului de 4,7%", se arata in raportul bancii centrale.
BNR anticipeaza o inflatie anuala la mijlocul lui 2007 de 4,3%, pentru ca la finele anului viitor rata sa se plaseze in jurul valorii de 4,7%. Banca centrala estimeaza ca rata inflatiei se va incadra in tintele anuntate pentru 2007 si 2008, de 4% plus/minus un punct si, respectiv, 3,8%, cu aceeasi banda de variatie. "Dupa cum vedeti, pastram tintele de inflatie anuntate pentru 2007 si 2008", a afirmat Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a raportului. Oficialul bancii centrale a tinut sa precizeze ca exista inca potentiale pericole asupra inflatiei, printre care a enumerat o eventuala relaxare a politicilor fiscale sau salariale. El considera ca nu sunt de dorit presiuni suplimentare asupra preturilor de consum, care ar reclama masuri de corectie. In opinia guvernatorului BNR, o posibila parghie pentru contracararea unor factori inflationisti ar putea fi chiar majorarea cotelor de impozitare, asa cum a recomandat si Fondul Monetar International. "Masurile monetare sunt in acest moment cele mai nedorite, dar nu total excluse", a explicat Isarescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.