"Ati mintit poporul cu televizorul !", se auzea mai ieri, alaltaieri, prin orasele infierbantate ale Romaniei. Poporul pravalit pe strazile patriei revolutionate peste noapte, consemna aspru rolul malefic al unicei televiziuni care emitea nu doar pro
"Ati mintit poporul cu televizorul !", se auzea mai ieri, alaltaieri, prin orasele infierbantate ale Romaniei. Poporul pravalit pe strazile patriei revolutionate peste noapte, consemna aspru rolul malefic al unicei televiziuni care emitea nu doar propaganda de stat si partid, ideologica si politica, dar oferea si modelele pentru felul nostru de a fi. Conform "eticii si echitatii socialiste" in vigoare si aplicare, conform noii conduite promovate pentru edificarea omului nou in cultul muncii si al infratirii intre popoare. Lupta pentru pace era un ideal, ca si penetrarea in varful banoasei piramide a ierarhiei comuniste. Modele si modelele erau viguros promovate pe toate canalele, media scrisa si vorbita facandu-si din plin datoria. Si s-a ajuns la momentul in care nu doar tinerii strigau din toti rarunchii: "Ati mintit poporul cu televizorul !"
Si ?
Si acum ce se intampla ? Ne educa si invata, ne face mai buni, cinstiti si curajosi ca sa infruntam mai lesne avatarurile, circumstantele si oportunitatile europene? Ce informatii si stiri, idei si sugestii, comentarii sau distractie ne ofera televizorul acesta, unde se inghesuie atata lume ca sa fie vazuta si admirata? Cum s-a ajuns la aceasta isterie pentru "imagine", cand cu mic cu mare, lumea romaneasca da buzna pe micul ecran. Ca sa ce? Dincolo de faptul ca o tara, o economie, un popor nu se conduc "la televizor", ci se manipuleaza "cu televizorul". Deciziile importante se iau in tainitele cabinetelor "forurilor si factorilor "de raspundere "abilitate". Restul? Restul este paine si circ pentru prostime, ca " gloata" sa aiba ce sa comenteze. Taifasuiasca. Trancaneala, ca o forma de deriziune a politicului. Politica, frate!
Cand fel de fel de impostori, pseudovalori ale conjuncturalului mediatic, extrem de bine remunerat altminteri - patrioromanismul devine manos - ajung pe post de sfatuitori si intelepti ai natiunii pe micile ecrane, precum Kogalniceanu sau Iorga, ceva se dovedeste tulbure in Romania. Cand un realizator TV se trage de sireturi cu membri ai cabinetului sau Parlamentului Romaniei - n-am vazut nici pe Larry King, Paula Zahn, sau Bernard Pivot, celebri realizatori de talk-show-uri in astfel de grotesti si dezagreabile posturi - nimic nu mai are relevanta. Nici painea, nici circul. Doar trancaneala. Un imens nor de trancaneala radioactiva trece peste Romania. De ce ? Pentru ca scoate la iveala ce este mai urat si meschin in noi, aplecarea pentru barfa, gluma joasa si mahalagism. Asa, de dorul lelii, de multe ori, ca sa fim "cool" si "trendy", atrasi intr-o perpetua farsa. Adevarat, vesela, poporul se distreaza cu can-can-uri, ce au mai zis Dnele Udrea si Boagiu, ce au mai facut Mutu si Botezatu, cum se mai ciondanesc liberalii, de Crin Antonescu, deputatul, iese mai ferches, decat Ion Antonescu, maresalul. Iar tinerii? Tinerii vor sa ajunga si ei ca Esca si Tuca, sa arate ca Dana Razboiu si sa gandeasca intens si incruntat precum CTP: toata lumea vrea la televizor. Doar pensionarii au alte idealuri, viitorul lor stand pitit intr-un trecut fumegos: Ce bine era inainte! Oare ? Ca sa nu pomenim si de intoxicarea zilnica cu "bad news" ( stiri rele), care creeaza o stare de tensiune/isterie nejustificata. Dar noi ce facem? Ne uitam la televizor. La toate prostiile. Poate ar fi si lucruri bune de retinut. Dar nu fac "rating"! Restul e strategie de programe. Prosteala. Pe bani multi. Politica. Politica, frate!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.