Amprenta editiei din acest an a Festivalului de Film Britanic de la Cluj, care incepe astazi, este animatia.

„Aici exista preocupare pentru asta, de aceea British Council si Fundatia AltArt au organizat un workshop de initiere in noile tehnici ale animatiei, iar rezultatele muncii participantilor vor fi prezentate inaintea filmelor din cadrul festivalului", explica Codruta Cruceanu, Arts Manager la British Council Bucuresti.

Animatia, foarte gustata de public

„Au fost 59 de candidati din toata tara, am selectat 12. Criteriile de selectie au fost variate, dar in primul rind ne-a interesat sa alegem oameni care vor folosi ceea ce invata aici", spune Istvan Kovacs, de la AltArt, unul dintre traineri. El sustine ca este nevoie de revitalizarea animatiei in Romania, deoarece vede ca la proiectiile fundatiei, realizate in Cluj, salile sint arhipline.

Trainerul britanic Robert Morgan spune ca, desi in Marea Britanie exista zeci de cursuri si scoli pentru cei care vor sa faca animatie, acolo majoritatea tinerilor viseaza sa lucreze pentru jocuri pe calculator. „La tinerii din Romania am gasit dorinta de a face creatie, asa ca am accentuat partea de punere in film a povestii, cu tot ceea ce presupune si postproductia. In Anglia, accentul se pune foarte mult pe tehnica, dar mai putin pe creativitate", explica el.

Festival de animatie la Sibiu, in 2007

Fiecare film de animatie prezentat in festival are aproximativ 30 de secunde. „Ideea a fost ca participantii sa invete sa spuna o poveste repede si bine", considera Istvan. Atit trainerii, cit si participantii la workshop isi doresc o scoala de animatie in Romania. „Sau macar o sectie la Universitatea de Arte. Publicitatea se dezvolta puternic acum si are nevoie de animatie, asa ca vom ajunge ca aceia care stiu sa faca acest lucru sa isi deschida studiouri, apoi sa isi ia ucenici, daca nu avem scoli specializate", crede Matei Branea, al treilea trainer de la aniMOTION. Fundatia AltArt va organiza un festival de animatie, anul viitor, la Sibiu.