Recomandarile presedintelui Traian Basescu catre constructori, anume asocierea acestora, au inceput sa prinda nu numai pe orizontala, la autostrazi, ci si pe verticala, la constructorii de blocuri.

11 firme autohtone de constructii, cu o cifra de afaceri totala de 600 de milioane de euro, au decis zilele trecute infiintarea unui consortiu destinat sa pareze concurenta puternica pe care companiile straine le-o fac la realizarea lucrarilor de infrastructura.

Asocierea firmelor romanesti a fost recomandata de presedintele Traian Basescu la instalarea lui Radu Berceanu ca ministru al Transporturilor si Constructiilor. Primii care au urmat sfatul prezidential au fost firmele autohtone de drumuri Euroconstruct Trading, Spedition UMB si Pa&Co. In urma asocierii, acestea au reusit sa cistige licitatia pentru tronsonul de autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti.

Cele 11 firme care se vor ocupa, se pare, de constructii civile si nu atit de proiectele rutiere reunesc nume grele in acest sector. Lista contine deocamdata companiile Aedificia Carpati, Hidroconstructia, Energoconstructia, Iridex, Baduc, SCIT, Stizo, Metroul SA, TIAB, TMUCB, Constructii Hidrotehnice Iasi, dar este deschisa si altor firme, a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

„Negocierile au inceput in urma cu doua luni, o concluzie a acestor discutii fiind asteptata pentru sfirsitul lunii noiembrie", spune Plosceanu. Prin asociere, membrii consortiului cred ca vor depasi mai usor impedimentele carora au trebuit sa le faca fata pina in prezent la licitatii, cum ar fi „lipsa palmaresului sau a capabilitatii financiare", a declarat Plosceanu pentru „Cotidianul".

Aliantele, din interes

Asocierea nu va fi una permanenta si se va particulariza in functie de proiectul respectiv, spune responsabilul ARACO. Acesta adauga ca nu s-a dorit infiintarea unui grup care sa concureze asocierea firmelor Euroconstruct Trading, Spedition UMB si Pa&Co, deoarece acesta se va orienta mai degraba spre proiectele de constructii civile, cum ar fi cele din sectorul imobiliar, mediu, energetic etc.

Orice asocieri in sectorul constructiilor nu sint batute in cuie pe vesnicie si isi arata utilitatea functie de proiect. Dan Besciu, patronul firmei Euroconstruct Trading, spune ca asocierea celor 11 firme este „foarte normala", deoarece doar astfel acestea ar putea face fata cerintelor dure din licitatii. Mai mult, Besciu spune ca nou-infiintata structura nu are in interior, cu o singura exceptie, firme specializate in turnarea asfaltului.