Democratii vor propune retragerea trupelor incepind peste patru luni. Casa Alba se opune, dar ar fi de acord cu discutiile cu Teheranul si Damascul.

La doar cinci zile dupa ce democratii au cistigat controlul asupra celor doua Camere ale Congresului, emisiunile duminicale ale televiziunilor americane au constituit platforma de prezentare a viitoarelor planuri in ce priveste Irakul.

Senatorul Carl Levin, democrat ce va deveni presedintele Comisiei pentru Forte Armate, a declarat in cadrul emisiunii „This Week" a postului ABC ca electoratul s-a pronuntat foarte clar in recentele alegeri, cerind o schimbare de strategie in Irak. De aceea, a adaugat Levin, democratii, sprijiniti de o parte dintre republicani, vor cere retragerea treptata a trupelor americane din Irak, incepind peste patru sau sase luni.

Jocuri politice irakiene

„Trebuie sa ii presam pe liderii irakieni, pentru ca acestia sa faca ceea ce numai ei pot: sa gaseasca o solutie politica pentru Irak", a declarat democratul. Howard Dean, presedintele Comitetului Democratic National, a declarat, la rindul sau, la „Fox News": „Trebuie sa le spunem irakienilor ca plecam, pentru ca eu cred, sincer, ca ei fac jocuri politice acolo pentru a vedea cum pot ajunge la putere pe spinarea trupelor noastre".

Dezastru pentru Irak

Seful de cabinet al presedintelui Bush, Josh Bolten, a respins notiunea de „program fix de retragere" a trupelor: „Asta ar fi un adevarat dezastru pentru poporul irakian", a spus Bolten la ABC. Nu la fel de ferm a fost Bolten in privinta propunerii de a include Siria si Iranul in discutiile privind Irakul: „Toate optiunile vor fi luate in considerare", a declarat seful de cabinet, demonstrind o schimbare de atitudine a Casei Albe fata de perioada dinaintea alegerilor.

Blair, apel catre Ahmadinejad

Premierul britanic Tony Blair urma sa faca un apel, ieri-seara, in cadrul unui discurs de politica externa, Siriei si Iranului, pentru ca acestea sa se alature efortului de oprire a violentelor din Irak. Blair a purtat vineri o discutie telefonica pe aceasta tema cu presedintele Bush. Si premierul australian, John Howard, alt aliat de nadejde al SUA, s-a declarat in favoarea acestei idei. Ambasadorul Siriei la Washington a declarat ca Damascul ar purta convorbiri cu SUA pe tema Irakului, doar daca SUA ar recunoaste esecul lor in Irak.