Liderii PNL in frunte cu premierul Tariceanu au adoptat ieri o rezolutie prin care sustin non-sensul organizarii unui Congres Extraordinar al partidului. Liberalii la putere au transmis un avertisment sustinatorilor lui Stolojan din cadrul PNL, rezol
Liderii PNL in frunte cu premierul Tariceanu au adoptat ieri o rezolutie prin care sustin non-sensul organizarii unui Congres Extraordinar al partidului. Liberalii la putere au transmis un avertisment sustinatorilor lui Stolojan din cadrul PNL, rezolutia stipuland ca adeziunea la Platforma exclusilor este incompatibila cu calitatea de membru PNL. De asemenea, liderii liberali si-au exprimat sustinerea pentru Tariceanu, atat ca presedinte al PNL, cat si ca sef al Executivului.
"Comitetul Executiv considera ca nu exista motive temeinice pentru a se propune Delegatiei Permanente organizarea unui Congres Extraordinar. In conformitate cu Statutul PNL, se poate in orice moment decide un astfel de congres, dar el nu poate fi impus din afara, de anumite grupuri de interese sau de presiune politica", a declarat purtatorul de cuvant al liberalilor, senatorul Varujan Vosganian. El a explicat ca rezolutia a fost adoptata cu 16 voturi "pentru" si doar doua abtineri. Documentul care a primit unda verde in cadrul Comitetului Executiv nu exclude eventualitatea revenirii fostului consilier de la Cotroceni, Theodor Stolojan, in structurile PNL. Vosganian a insistat ca orice persoana care isi asuma ideologia si identitatea liberala, respectand Statutul partidului si hotararile forurilor de conducere, poate deveni membru PNL. "Toate aceste valori sunt valabile inclusiv in cadrul reprimirii in PNL a domnului Theodor Stolojan in cazul in care acesta isi manifesta aceasta intentie", a insistat Vosganian. El a facut trimitere si la rezolutia emisa dupa intalnirea lui Tariceanu cu liderii filialelor PNL din Moldova, document care sustine deschiderea negocierilor cu Stolojan in vederea intoarcerii acestuia in partid. Vosganian a precizat ca rezolutia nu reprezinta pozitia oficiala a conducerii PNL si, pentru a se lua o hotarare in acest sens, este nevoie de discutii cu toti liderii filialelor din tara.
Contraofensiva
Intrebat daca toti cei care si-au manifestat public adeziunea la Platforma emisa de grupul Stolojan-Stoica vor fi sanctionati, senatorul a subliniat ca doar in cazul unei semnaturi se poate discuta de adeziunea la platforma. Pe de alta parte, a continuat Vosganian, semnatarii apelului la unitatea PNL nu si-au dat semnaturile si pentru sustinerea Platformei. El i-a sfatuit pe sustinatorii fostilor presedinti ai partidului sa mediteze la avertismentul dat de conducere si sa isi clarifice preferintele politice. Daca Stolojan isi conditionase revenirea in PNL de demisia lui Tariceanu din functiile de presedinte de partid si de premier, liderii liberali au elaborat si o contraofensiva. Astfel, prin intermediul rezolutiei, Comitetul Executiv manifesta sustinerea pentru Tariceanu. "Comitetul Executiv isi exprima in acelasi timp sustinerea pentru Calin Popescu Tariceanu in dubla sa calitate de presedinte al PNL si prim-ministru al Romaniei", se arata in document.
In spatele usilor inchise
In spatele usilor inchise, dezbaterile din cadrul conducerii PNL s-au prelungit aproximativ cinci ore. Surse liberale ne-au precizat ca premierul Tariceanu a insistat in repetate randuri ca organizarea unui Congres nu reprezinta o solutie. Dublat de vicepresedintele Puiu Hasotti, primul-ministru a explicat ca nu-i normal ca liderii partidului sa dea gir solicitarilor unor exclusi. El a sustinut ca un Congres nu ar face nimic altceva decat sa transforme actualele neintelegeri intr-o criza artificiala. "De ce sa dam amploare subiectului?", i-a intrebat retoric Tariceanu pe lideri, potrivit surselor citate. Ministrul Flutur, coordonatorul proiectului de reactivare a lui Stolojan, n-a scapat de reprosurile, directe sau voalate, ale liderilor liberali. Crin Antonescu a reiterat faptul ca un ministru liberal care face lobby pro-Stolojan, personaj care a criticat dur activitatea Executivului, nu prea are ce face in PNL. Dovada ca problema Stolojan s-a discutat pe larg in sedinta, la inceputul conferintei de presa Vosganian i-a dat cuvantul vicepresedintelui Teodor Melescanu, numindu-l "Theodor Stolojan".
Sustinere pentru Tariceanu
Tot ieri, la finalul unei intalniri cu deputatii liberali, premierul Tariceanu a declarat ca "problema Stolojan" nu trebuie transformata in principala problema a PNL. "Am discutat cateva lucruri care au fost astazi (ieri - n.r.) dezbatute in sedinta Comitetului Executiv. Am hotarat un lucru si anume sa punem problemele in ordinea lor fireasca: sa nu transformam pentru principalul partid de guvernamant problema Stolojan in principala problema", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax. El a precizat ca, pentru aceasta "problema" se va intalni cu filialele PNL din sudul tarii si din Transilvania, in cursul acestei saptamani. "Obligatia nostra ca partid responsabil este sa ne ocupam de agenda populatiei, iar aceste probleme le putem dezbate in interior. De altfel, maine (astazi - n.r.) voi avea o intalnire cu presedintii de filiale din sudul tarii, vineri voi face acelasi lucru cu cei din Transilvania, pentru a discuta liber problemele", a mai spus Tariceanu. In sedinta de la Camera, deputatii PNL au adoptat, in unanimitate - conform lui Crin Antonescu - rezolutia de sustinere politica a lui Tariceanu ca premier si ca presedinte al partidului. Grupul deputatilor a stabilit, la fel ca si conducerea partidului, ca cei care doresc sa se reintoarca in PNL trebuie sa respecte statutul, programul, identitatea partidului, precum si conducerea in exercitiu. Antonescu a mentionat ca, in interiorul grupului, s-a sustinut ideea ca un congres extraordinar se poate oricand declansa, dar nu cand este cerut de un "grup de interese". Liderul PNL a adaugat ca doar deputatii Petre Ungureanu si Corneliu Momanu au sustinut platforma Stolojan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.