Comisarul roman va fi intrebat de Parlamentul European despre limbile minoritatilor si rolul multilingvismului. Traducerea intrebarilor a durat cinci zile.

Intrebarile scrise din domeniul portofoliului alocat comisarului desemnat al Romaniei, Leonard Orban, ca si cele pentru Meglena Kuneva, comisarul bulgar, au fost, in sfirsit, date publicitatii de Parlamentul European. Desi Comitetul pentru Cultura si Educatie stabilise cele cinci intrebari specifice pentru Orban inca de joia trecuta, iar Comitetul pentru Afaceri Constitutionale pregatise la rindul sau o intrebare, acestea nu au fost postate pe site-ul Parlamentului European decit ieri, dupa cinci zile, deoarece ele au trebuit traduse in 22 de limbi europene. Etienne Boumans, sef de unitate al Comitetului pentru Cultura si Educatie din Parlamentul European, ne asigurase joi dimineata ca cel tirziu vineri seara intrebarile ar trebui sa fie postate pe site-ul legislativului.

Intrebari specifice

Intrebarile scrise specifice, ca si cele generale au scopul de a permite Parlamentului sa examineze calificarea celui desemnat si abordarea sa politica, reprezentind baza pentru faza orala a audierilor. Intrebarile specifice din domeniul multilingvismului, la care va trebui sa raspunda Leonard Orban, se refera la legatura dintre multilingvism si Strategia Lisabona, la limbile minoritatilor nationale, la Conventia UNESCO privind diversitatea culturala, la anul dialogului intercultural (2008), la planul de comunicare al Comisiei Europene si la legatura dintre multilingvism si procesul constitutional european.

Protejarea minoritatilor

Orban va trebui sa spuna ce planuri are pentru a promova invatarea limbilor straine, dar si sa isi prezinte opiniile asupra rolului pe care trebuie sa il joace multilingvismul in integrarea economica europeana sau in eforturile de comunicare ale Comisiei. Cea mai interesanta intrebare se refera insa la limbile minoritatilor nationale: ĄDe exemplu, in Romania, Comisia a raportat in mai 2006 ca mai e nevoie de progrese in protejarea minoritatilor nationale", arata Comitetul pentru Cultura si Educatie. ĄCit de important credeti ca este aspectul limbii in protejarea si includerea sociala a minoritatilor etnice?", il intreaba parlamentarii pe Orban. Acesta va fi audiat timp de trei ore de Comitetul pentru Cultura si Educatie si jumatate de ora de Comitetul pentru Afaceri Constitutionale, la 27 noiembrie, iar votul in plenul Parlamentului European va avea loc in sesiunea 11-14 decembrie.