Fostul premier al Romaniei se va confrunta luna viitoare cu judecatorii. Ieri, dosarul Zambaccian a fost trimis de DNA la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

DNA il acuza pe Adrian Nastase de luare de mita in forma continuata, abuz de functie in vederea obtinerii de foloase necuvenite si, mai nou, de santaj. Conform DNA, Nastase ar fi obtinut 1.370.324,69 euro de pe urma savirsirii acestor fapte. Alaturi de Nastase, DNA a mai trimis in judecata si pe sotia acestuia, Dana, pe Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, si pe Vasile Cristian, administratorul SC Eurografica.

Dosarul sustine ca, in perioada 2002-2004, sotii Nastase au introdus in tara, din China, 12 containere cu bunuri, folosind firma Vertcon Bacau drept intermediar. Irina Jianu s-ar fi ocupat de intocmirea unor documente false pentru bunuri, iar trecerea lor prin firma Vertcon ar fi avut drept scop „stergerea urmelor" familiei Nastase din afacere. Bunurile au fost apoi depozitate intr-o cladire apartinind SC Conimpuls SA. Aceasta din urma il are drept actionar pe Sergiu Sechelariu si este compania care a construit imobilul din strada Zambaccian.

Conform procurorilor, acuzatia noua, de santaj, adusa lui Nastase, se justifica prin aceea ca, in calitate de prim-ministru, Adrian Nastase ar fi exercitat presiuni asupra consulului roman la Hong Kong, Ioan Paun, pentru a-l determina sa distruga documentele referitoare la importul celor 12 containere.

Nastase se crede victima

Ultimul capitol al dosarului trimis in instanta face referire la campania electorala din 2004, cind Adrian Nastase era candidatul PSD la Presedintie. Anchetatorii sustin ca, la cererea Irinei Jianu, inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii, firma Vertcon ar fi achitat din propriul patrimoniu 365 de milioane de lei vechi pentru campania lui Nastase. Adrian Nastase a calificat acest dosar drept „o facatura", iar trimiterea sa in judecata ca fiind o actiune politica inceputa dupa alegeri. Nastase sustine ca nu a putut sa vada rechizitoriul trimis de procurori in instanta, DNA anuntind mai intii presa.