Conducerea PSD s-a hotarat sa introduca o motiune de cenzura in conditiile in care Guvernul nu a reactionat impotriva proiectului de autonomie teritoriala promovat de UDMR. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca un alt motiv
Conducerea PSD s-a hotarat sa introduca o motiune de cenzura in conditiile in care Guvernul nu a reactionat impotriva proiectului de autonomie teritoriala promovat de UDMR. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca un alt motiv pentru care social-democratii vor depune motiune de cenzura este legat de faptul ca Guvernul nu a promovat un statut al minoritatilor nationale, conform standardelor Uniunii Europene. "Guvernul ar fi avut doua obligatii principale: sa promoveze si sa incurajeze in Camera Deputatilor adoptarea unui statut al minoritatilor nationale, european, modern, consecvent principiilor europene, iar pe de alta parte, sa aiba o reactie clara fata de un partid aflat la guvernare - UDMR. Aceste asteptari nu au fost intrunite PSD a cerut totodata autoritatilor statului sa exprime o pozitie clara fata de aceste incercari si s-a adresat Curtii Constitutionale. In acelasi timp, PSD apreciaza ca fiind extrem de grav ca la 1 ianuarie 2007 vom adera fara a solutiona o problema extrem de grava", a afirmat Diaconescu. Intrebat de ce nu a sustinut demersul similar PC, Diaconescu a sustinut ca semnaturile PSD de atunci au fost luate intr-un regim ad-hoc, iar PSD nu se putea asocia unei astfel de initiative fara a avea consultari in prealabil pe aceasta tema.
De altfel, deputatul PNL, Emilian Francu, si-a acuzat ieri, colegii care sustin platforma Stolojan ca ar putea vota alaturi de PSD o motiune de cenzura pentru caderea Guvernului Tariceanu. El a sustinut ca o ascultat o discutie intre deputatul Cristian Boureanu, exclus recent din PNL, si colegul sau social-democrat Mihai Tanasescu, in care cei doi negociau o posibila motiune de cenzura pe tema bugetului de stat. "Domnul Boureanu l-a intrebat pe domnul Tanasescu cum s-ar putea proceda in vederea demolarii primului-ministru Tariceanu, iar domnul Tanasescu i-a raspuns: <<Uite cum. Facem in asa fel incat sa nu se adopte bugetul de stat pe anul viitor, apoi noi introducem o motiune de cenzura, pe care o sustineti voi si ceilalti de la celelalte partide>>", a declarat Francu. El a opinat ca motiunea de cenzura care va fi introdusa de PSD ar putea fi votata si de unii parlamentari din PD si PC.
Boureanu neaga
In replica, Boureanu a sustinut ca nu exista o intelegere secreta intre gruparea Stolojan si PSD pentru caderea Guvernului Tariceanu, ci este vorba de un repros public la adresa lui Mihai Tanasescu pentru faptul ca PSD sustine actualul Cabinet. "In situatia in care majoritatea este la limita in Senat, legile Guvernului Tariceanu trec cu votul opozitiei. Practic, Tariceanu sta premier din cauza voturilor PSD, care nu face o opozitie reala in aceasta camera parlamentara", a declarat Boureanu, citat de Rompres. In ceea ce priveste posibilitatea sustinerii unei motiuni de cenzura, Boureanu a amintit ca el a votat pentru Tariceanu la motiunea anterioara depusa de PSD. "Cu toate acestea, nu mi-as dori sa fiu nevoit sa votez o motiune de cenzura in acest moment si cred ca o iesire mult mai civilizata a lui Calin Popescu Tariceanu din aceasta situatie ar fi sa isi dea demisia", a adaugat Boureanu. El si-a exprimat regretul pentru faptul ca "domnul Francu nu a invatat, inca de la scoala, ca nu este frumos sa tragi cu urechea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.