Spuneam saptamanile trecute ca Romania ar putea castiga bani buni daca in lumea larga ar exista o bursa a scandalului. In cazul asta, cineva ar pune cu adevarat pret pe ceva fabricat si imbuteliat in Romania. Pentru uz intern, dar nu numai. Eram nedr

Spuneam saptamanile trecute ca Romania ar putea castiga bani buni daca in lumea larga ar exista o bursa a scandalului. In cazul asta, cineva ar pune cu adevarat pret pe ceva fabricat si imbuteliat in Romania. Pentru uz intern, dar nu numai. Eram nedrept, uitam ceva.

In Romania exista deja o institutie care functioneaza chiar si (sau mai ales) sub un cer oranj: bursa zvonului. Sa ne intelegem: suntem balcanici, temperamentali si facem parte din acea lume care se ghideaza mai putin dupa pliante savante cu instructiuni de folosire si mai mult dupa ce sopteste Ghita la portita. Nu vreau sa inventez eu apa calda. Ce-mi propun e sa remarc neozvonul. Traim intr-un postmodernism al soaptei. Puterea difuza
a Aliantei-care - nu-mai-e a schimbat rostul molcom si milenar al barfei.
A transformat-o in sursa oficiala de informatii. Cum poti sa faci reale lucruri care nu exista? De pilda, soliditatea puterii politice sau ticalosia adversarilor tai, sau lupta impotriva coruptiei? Aici nu merg grafice, aici nu functioneaza cifrele, aici se insurubeaza cum nu se poate mai bine neozvonul.

Cade guvernul! Ba nu, e mai solid ca oricand! Un sondaj secret arata ca partidul urca spre cer. Platforma e semnata de tot partidul! Ba nu, partidul a semnat prin telefon, fara sa stie. Un sondaj secret arata ca partidul coboara spre iad. Vor fi anticipate. Anul asta! Anul viitor? Nu vor fi niciodata anticipate! Un sondaj secret arata ca toti vrem anticipate.

De la acest nivel politic general, meteahna coboara spre administratie. Vom avea parcari! Saizeci de parcari! Saisprezece, sopteste la ureche un zvon mai moderat. Vom avea autostrazi, a plecat in fine lucrul, masinariile duduie, asfaltul se intinde ca nemultumirea generala! Nu se vede inca nimic pentru ca asfaltul se intinde, dar PSD a furat terenurile, explica doct un zvon mai tehnocrat. Si meteahna ia locul luptei impotriva coruptiei. In dosar sunt probe grele si martori unul si unul! E vorba de case! Ba de becuri! Il cerceteaza pentru ca fura savarine! Tone de frisca sunt in beciurile procuraturii. Ba, nu, mai grav, e pasta de ras! Meteahna a ajuns peste tot, chiar si acolo unde ar fi, poate, mai normal sa fie. Jucam fotbal nouazeci de minute si zvonim despre el o
saptamana. Comentam o nunta in vreme ce primim primele zvonuri despre botezul si divortul colateral. Copiii si parintii combat zvonuri certandu-se in direct la televizor. Amantii celebri nu mai stiu nici ei daca sunt impreuna sau despartiti.

Deconspirarea securitatii
s-a transformat in doua luni din initiativa politica in zvonul cel mai riguros reglementat de lege. A semnat? Turna! Era turnat! E al uzbecilor! Ba nu, lupta cu ei! Liviu Turcu a devenit peste noapte, dintr-un nume iscalit in ziar, un ditamai zvon purtator de cravata. Ati observat ca si campania de informare platita de guvern pentru integrarea in UE se bazeaza pe zvonuri si combaterea lor? ""Nu mai credeti tot ce se vorbeste!"" Dar e tare greu de crezut ca se tace. Eu am fost agent, in ultimile luni, american, sovietic sau francez, urmarit si urmaritor, am furat case, pixuri, geamuri, afise si podele, am avut Delta Dunarii si matusi care nu au existat niciodata, desi vecinii lor dadeau interviuri . Nu imi fac un titlu de glorie din asta, nu sunt singurul cetatean cu biografia deja fluida.

La un nivel sau altul, dintr-o cauza sau alta, prin asta trecem mai toti. Facem si acum ce faceam pe timpul comunismului. Traim pe surse.

Atunci obtineam, pe surse, zahar sau ulei. Acum incercam sa aflam prin ele cum arata lumea in care traim. Daca exista dinozauri sau licurici. Si cu cine au colaborat ei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.