Statele membre UE, tot mai dependente de politica energetica a Rusiei, depun mari eforturi pentru a mentine un front comun in negocierile cu Moscova.

Dupa ce a avertizat in mod repetat asupra blocarii negocierilor pentru un parteneriat energetic UE-Rusia, Polonia a opus ieri vetoul sau, in cadrul Consiliului European de la Bruxelles. Statele membre UE trebuie sa ajunga la o pozitie comuna in privinta Acordului pentru Parteneriat si Cooperare cu Rusia, care va expira in noiembrie 2007 si a carui renegociere era programata pentru summitul UE-Rusia de la Helsinki, de pe 24 noiembrie.

Polonia sparge frontul

Ministrul polonez al Economiei, Piotr Wozniak, a aratat ca pozitia tarii sale este determinata de refuzul Rusiei de a semna Carta Energetica, ce asigura accesul statelor UE la rezervele de gaze naturale din Rusia. „Ne simtim foarte nesiguri in privinta rezervelor energetice", a declarat Wozniak, facind referire la lipsa accesului la marile magistrale de transport a hidrocarburilor. Totodata, Varsovia a insistat ca Rusia sa ridice embargoul asupra importurilor de carne si griu din Polonia. „Prietenii polonezi nu si-au modificat pozitia. Subiectul va fi retrimis Consiliului Reprezentantilor Permanenti", a explicat un diplomat european, citat de Reuters.

O Uniune transparenta

Rezumatele intilnirii bilaterale UE-Rusia de la Lahti releva aceleasi divergente intre statele europene si lupta pentru o pozitie comuna in relatia cu Rusia. Documentele au fost „gasite" intr-un cos, in apropierea Ministerului de Externe spaniol, relateaza „El Pais". „Este important sa avem un discurs calm, ferm si sa pastram unitatea in timpul discutiilor cu presedintele Putin", a recomandat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, inainte de intilnirea cu oficialii rusi.

PR european

„Securitatea si stabilitatea Europei depind in mare masura de Rusia", a declarat presedintele francez Jacques Chirac, adoptind o atitudine mai putin ofensiva la adresa Rusiei. Acelasi pragmatism l-a aratat si inaltul reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana, care a avertizat ca energia este un instrument al politicii externe, in conditiile in care, cu exceptia Norvegiei, marile state producatoare de petrol si gaze naturale sint instabile. Premierul spaniol a adoptat o pozitie ferma, cerind partii ruse un efort mai mare pentru respectarea drepturilor democratice in Cecenia, Georgia si Ucraina. „Este necesar sa aducem Rusia pe niste pozitii mai constructive", a fost opinia cancelarului german Angela Merkel, iar premierul belgian a subliniat ca liderii europeni nu trebuie sa adopte o atitudine defensiva.

Dependenta de Rusia

Rusia asigura 44% din importurile de gaze naturale ale statelor UE si este singurul mare furnizor de petrol, cu 30% din totalul importurilor facute de europeni, iar in conditiile in care rezervele de hidrocarburi din Marea Nordului se reduc, dependenta europeana fata de Rusia va deveni mai accentuata.