Imigrantii romani din Italia si infractiunile mai mult sau mai putin marunte pe care unii dintre ei le comit au ajuns sa afecteze reteaua de transport feroviar din Peninsula. Trenurile au intarzieri tot mai mari din cauza disparitiei cablurilor auxil

Imigrantii romani din Italia si infractiunile mai mult sau mai putin marunte pe care unii dintre ei le comit au ajuns sa afecteze reteaua de transport feroviar din Peninsula. Trenurile au intarzieri tot mai mari din cauza disparitiei cablurilor auxiliare care asigura alimentarea cu energie electrica. Miza - cuprul.

Iti sorbi linistit cafeaua, iti deschizi ziarul, admiri pe fereastra peisajul in miscare dintre Roma si Torino, cand brusc rotile trenului scartie sinistru, franele fac sa iasa scantei pe sine, iar cafeaua ti se rastoarna in poala. Explicatia? Un grup de hoti, ulterior identificati ca imigranti romani, a avut ""ingenioasa"" idee de a fura cablurile auxiliare care asigura alimentarea cu curent electric a traseelor feroviare prin Italia, pentru a recupera cuprul din care sunt facuti conductorii electrici. Si asta pentru ca in ultimii trei ani pretul la cupru s-a triplat. Sute de trenuri au avut in ultima vreme intarzieri apreciabile, de cel putin 30 de minute, pe relatia Roma-Torino, din cauza lucrarilor care se efectueaza pentru refacerea retelei electrice, in acest interval nefiind posibila semnalizarea regulamentara, mijloacele automate de protectie a pasagerilor fiind ""moarte"".

LA EXPORT. Operand mai ales noaptea, si reusind pana in prezent sa puna pe linie moarta 250.000 de comutatoare, dupa cum informeaza BBC, ""sutii"" de cupru recicleaza materialul din cablurile retelei feroviare pentru a-l expedia in China. ""Inainte de a-l repune in circulatie, metalul e scos din invelisul de plastic si curatat. Iar aceasta era prima faza, pana cand se ajungea la calirea lui"", comenteaza capitanul Francesco Contiero, citat de cotidianul La€™Espresso. La Napoli, politia italiana a pus sechestru peste zeci de containere care contineau mosoare de cupru, gata pentru expedierea in China. Tot BBC mai informeaza ca hotii au mai furat si cabluri de cupru care apartin companiei italiene de electricitate ENEL. Pe langa containere, anchetatorii politiei au mai descoperit si o fabrica de factura clandestina pentru reciclarea metalelor langa Torino. Cuprul furat este insa revandut si in Italia: ""Una din putinele afaceri infloritoare, care permite castiguri foarte ridicate. Nomazii il revand vanzatorilor locali de fier vechi, care il repun in circulatie si castiga la sfarsit triplu"", mai afirma capitanul Contiero.

ROMANII. Aproximativ 22 de persoane au fost arestate in ultima luna de politia italiana numai pentru acuzatiile de furt al firelor de cupru. Dintre acestia, dupa cum relateaza BBC, multi au fost identificati ca fiind emigranti romani. La sfarsitul saptamanii trecute, politistii italieni au facut arestari masive in Chivasso, prinzand un intreg grup de hoti de cupru care se ascundeau intr-o padure. ""Stiam ca in padure existau «laboratoarele mobile» ale hotilor de cupru. Aici au fost gasite resturi de material izolator, folosit la cablurile de inalta tensiune"", a declarat capitanul Michele Tamponi, citat de La€™Espresso. Cornel Bogdan Culca (19 ani) si Daniel Ispir (43) au incercat sa fuga, dar au fost capturati imediat de carabinieri. La 2 noiembrie, alti cinci romani au fost arestati in vreme ce furau cabluri de cupru de la o otelarie dezafectata, informeaza Mediafax.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.