Tratativele Fatah-Hamas in vederea formarii unui guvern de uniune nationala s-au incheiat cu succes: ambele formatiuni politice au fost de acord ca viitorul Executiv va fi format din tehnocrati, actualul prim-ministru Ismail Hanyieh va demisiona si i
Tratativele Fatah-Hamas in vederea formarii unui guvern de uniune nationala s-au incheiat cu succes: ambele formatiuni politice au fost de acord ca viitorul Executiv va fi format din tehnocrati, actualul prim-ministru Ismail Hanyieh va demisiona si in functia de premier va fi ales Mohammed Shubair, un profesor originar din Gaza, fara apartenenta politica. Shubair, in varsta de 60 de ani, s-a nascut in localitatea palestiniana Han Yunis, a studiat farmacia la Universitatea din Alexandria (Egipt), a obtinut un doctorat in microbiologie la Universitatea West Virginia din Statele Unite. Profesor universitar si decan al Facultatii de Medicina, a devenit, in 1999 rectorul Universitatii Islamice din Gaza. Apropiat miscarii Hamas nu s-a manifestat insa activ, pastrand legaturi bune cu toate fractiunile politice palestiniene. Cateva din ministerele importante vor fi, de asemenea, ocupate de tehnocrati: Ziad Abu Amar va fi ministru de Externe, iar Salam Fayad, ministru de Finante. Liga Araba si ministrii de Externe ai statelor arabe, intruniti intr-o sesiune urgenta la Cairo, sprijina aceasta formula de guvernare destinata sa deblocheze criza interna palestiniana.
Liga Araba a anuntat ca a pus capat blocajului financiar asupra Guvernului Hamas si a trimis un prim ajutor de 30 de milioane de dolari. Incetarea blocajului financiar va permite bancilor arabe sa reia operatiunile financiare cu Guvernul de la Ramallah. In bancile arabe se afla "inghetate" 300 de milioane de dolari apartinand Guvernului palestinian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.