Patronul "Evenimentului zilei" este suspectat de incalcarea moratoriului privind adoptiile internationale * Michael Ringier a avut mai multe intalniri cu fostul premier Adrian Nastase, pe vremea cand adoptiile erau posibile doar prin Ordonanta de
Patronul "Evenimentului zilei" este suspectat de incalcarea moratoriului privind adoptiile internationale * Michael Ringier a avut mai multe intalniri cu fostul premier Adrian Nastase, pe vremea cand adoptiile erau posibile doar prin Ordonanta de Urgenta * In aceeasi perioada 23 de copii au luat drumul Elvetiei * Acuzat de incalcarea legii, Ringier s-a confesat unor apropiati ca, de fapt, a contribuit la adoptii pentru cateva familii cu influenta din Elvetia * La scurt timp dupa acest troc, baroneasa Emma Nicholson a denuntat ilegalitatile privind traficul de copii pe fondul traficului de influenta
Patronul elvetian al "Evenimentului zilei" a avut mai multe intalniri cu fostul premier Adrian Nastase, in vara lui 2003 si la inceputul anului 2004. Conform unor surse guvernamentale, cam in aceeasi perioada, 23 de copii din Romania au fost adoptati de familii elvetiene - sot si sotie. Cel putin ciudat este faptul ca intalnirile lui Michael Ringier cu Nastase precum si adoptiile celor 23 de copilasi romani au avut loc exact in perioada in care in Romania fusese impus si functiona moratoriul privind adoptiile internationale. Atunci, in acele conditii, un copil roman putea fi adoptat de o familie din strainatate numai "in situatii exceptionale", clar definite, si cu acordul expres al Guvernului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, condus de ministrul Serban Mihailescu. Cum se vede, 23 de copilasi au fost exportati in tara de origine a patronului "Evenimentului zilei" deoarece premierul Nastase a fost convins ca este vorba de "cazuri exceptionale".
Primii pasi
Prima intalnire, oficiala, a patronului "Evenimentului zilei" cu Adrian Nastase a avut loc in zilele de 14-15 iunie 2003, la Snagov, cu ocazia "Retreat-ului economic al Guvernului Romaniei", care a avut drept tematica generala "Investitii, crestere economica si dezvoltare sustinuta - Romania - The Way Ahead". In a doua sectiune din prima zi a sesiunii, intitulata "Identificarea noilor modalitati de crestere economica", unul dintre raportori a fost "Michael Ringier, Ringier AG", adica viitorul patron al "Evenimentului zilei", celalalt raportor fiind Olivier Descamps, din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Trebuie sa amintim aici ca la data desfasurarii retreat-ului Michael Ringier nu cumparase inca "Evenimentul zilei", tranzactia fiind incheiata spre sfarsitul lunii octombrie a aceluiasi an. Co-presedintii sectiunii amintite erau Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, si Mihai Tanasescu, titularul portofoliului Finantelor Publice. In cele doua zile, conform unor participanti de vaza la retreat-ul economic, Michael Ringier s-a intretinut cordial cu premierul de atunci, Adrian Nastase. De asemenea, tot in cursul zilei de 14 iunie 2003, sambata, premierul de atunci Adrian Nastase a gazduit o receptie opulenta oferita participantilor la sesiune, care a avut loc la Vila Lac 1.
Atunci, conform surselor, patronul "Evenimentului zilei" ar fi facut primul pas catre o apropiere reala, chiar calda, de premierul de la acea data.
Pe de alta parte, prezenta patronului unui trust de presa de relativ mica importanta internationala, cum este Ringier AG, este destul de ciudata, avand in vedere numarul extrem de restrans al participantilor si mai ales "impresionanta" lor carte de vizita in afaceri, dar si ca membri ai unor asociatii si fundatii exclusiviste. Astfel incat Michael Ringier pare "o ruda mai saraca" a celorlalti participanti. Una peste alta, in vara lui 2003, patronul "Evenimentului zilei" s-a "lipit", pentru prima data se pare, de omnipotentul, pe atunci, premier al Romaniei.
Bresa catre inima lui Nastase
A doua intalnire a patronului "Evenimentului zilei" cu premierul Nastase a avut loc in ianuarie 2004, cu ocazia unui seminar international media. Atunci, printre participanti s-a aflat si actualul presedinte al PSD Mircea Geoana, in acel moment in calitate de ministru al Afacerilor Externe. La aceasta a doua intalnire, conform unor surse interne, dar si externe, Michael Ringier ar fi "apasat pedala" pentru accelerarea unor adoptii internationale, in ciuda moratoriului asupra adoptiilor internationale inca in vigoare la acel moment. Asadar, in timp ce baroneasa Emma Nicholson, aparatoarea orfanilor romani, se lupta pentru stoparea negotului ordinar cu micutii romani, patronul "Evenimentului zilei" cauta "brese" spre inima premierului Nastase si pentru ocolirea moratoriului. Conform surselor guvernamentale, patronul "Evenimentului zilei", extrem de discret si de prudent, ar fi putut scoate copii din Romania nu numai spre Elvetia, ci si spre Italia sau Germania, pentru ca apoi sa-i duca in Tara Cantoanelor. In plus, nu este exclus, spun sursele noastre, ca datorita discretiei impuse si practicate in acest gen de "afaceri", copiii sa fi fost scosi din tara pe alt nume sau prin interpusi din Elvetia, in primul rand, dar si din alte tari vecine.
Referindu-se la acuzatiile de incalcare a moratoriului privind adoptiile internationale, conform surselor ZIUA, patronul "Evenimentului zilei" s-ar fi confensat unor apropiati ca, de fapt, a contribuit la adoptii pentru cateva familii cu influenta din Elvetia.
Solicitat sa spuna cand si de cate ori s-a intalnit cu patronul "Evenimentului zilei", fostul premier Adrian Nastase, coplesit acum de asalturile Parchetului asupra familiei sale si de trimiterea in instanta a dosarului in care este acuzat de luare de mita, ne-a spus, dupa o pauza relativ lunga de gandire, ca pur si simplu nu-si mai aminteste cand s-a intalnit cu Michael Ringier!
Cert este ca la scurt timp dupa acest episod, baroneasa Ema Nicholson a denuntat ilegalitatile privind traficul de copii pe fondul traficului de influenta.
Omul tuturor oportunitatilor
Odata cu preluarea "Evenimentului zilei" de catre Michael Ringier de la grupul german Bertelsmann, problemele au inceput sa apara, treptat, pentru vechea echipa a cotidianului. Intai a plecat Cornel Nistorescu. Apoi a urmat mazilirea redactorului sef Dan Cristian Turturica si a "doua fuga in grup" din cadrul publicatiilor patronate de Michael Ringier, prin plecarea unei bune parti din redactie. A venit o noua echipa, un nou format si, aparent surprinzator, un nou sediu, luxos, confortabil si... controversat. Spatiu situat in complexul Novo Parc, detinut de oamenii Grupului de la Bacau, controlat de Hrebenciuc si de Magureanu. Patronul "Evenimentului zilei" se dovedeste, astfel, a fi omul tuturor oportunitatilor care, chiar daca nu i deschid, le creeaza prin intermediul publicatiilor pe care le detine si a amicilor de conjunctura. Odata cu schimbarea portocalie din decembrie 2004, "Evenimentul zilei" nu a primit numai un nou sediu "de fite" ci a fost si rasplatit cu din ce in ce mai multa publicitate. Se gaseste exact in postura pentru care ii acuza, constant, pe multi altii: "mita mascata prin publicitate de la stat"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.