Partidul Democrat din SUA are la dispozitie doi ani pentru a consolida tendinta scrutinului din 7 noiembrie. In urma cu 12 ani, republicanii lui Newt Gingrich aveau "Contractul cu America", acum democratii lui Nancy Pelosi (foto) si Harry Reid au "St
Partidul Democrat din SUA are la dispozitie doi ani pentru a consolida tendinta scrutinului din 7 noiembrie. In urma cu 12 ani, republicanii lui Newt Gingrich aveau "Contractul cu America", acum democratii lui Nancy Pelosi (foto) si Harry Reid au "Strategia-fulger a celor 100 de ore", cu care spera sa isi puna amprenta demarand aprobarea legilor centrale ale programului lor, scrie publicatia italiana La stampa, citata de Rompres. Pe agenda lor sunt inscrise, in randul prioritatilor: cresterea salariului minim, relansarea cercetarii pentru surse de energie alternative, anularea facilitatilor fiscale pentru companiile petroliere foarte bogate aliate cu Bush, cresterea securitatii porturilor unde sosesc incarcaturi neinspectate, extinderea programelor de asistenta pentru familiile care nu reusesc sa plateasca universitatea pentru copiii lor, finantarea cercetarii asupra celulelor staminale, autorizarea guvernului de a negocia preturile la medicamente, astfel incat sa scada costul medicamentelor. In cursul campaniei din 1994, Newt Gingrich a semnat un "Contract cu America", pentru a se angaja anticipat pe calea reformelor de aprobat in primele 100 de zile la conducerea Congresului. Dupa victoria electorala, insa, noul presedinte republican al Congresului "si-a pierdut echilibrul". Si-a facut iluzia ca a ajuns "prim-ministrul" SUA, fortand agenda pana la a favoriza realegerea lui Bill Clinton in 1996, si propria autodistrugere prin "impeachment"-ul lui Clinton (punerea sub acuzatie) din 1998. Democratii asigura ca au invatat acea lectie si nu doresc sa o repete. Dar pentru a reusi, trebuie sa gaseasca un echilibru dificil intre dorintele bazei liberale si obiectivele posibil de atins in mod realist. Trebuie sa propuna legi, in mare masura impartasite de opinia publica, in asa fel incat, daca Bush va opune un veto, republicanii sa plateasca pretul in 2008. In acelasi timp, insa, democratii trebuie sa proiecteze o imagine de echilibru, fara a bate moneda pe teme ca "impeachment-ul" presedintelui pentru razboiul din Irak, care s-ar transforma in bumerang, peste doi ani. Daca "strategia celor 100 de ore" va functiona, urmatorii doi ani vor deveni rampa de lansare pentru "asaltul" democratilor asupra Casei Albe In caz contrar, vor avea soarta lui Gingrich. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.