China ramine de departe cea mai mare sursa a produselor contrafacute din UE, in ciuda eforturilor autoritatilor de la Bruxelles si Beijing de a elimina aceste falsuri.

Comisarul european pe probleme vamale László Kovács spune ca 60% din totalul bunurilor contrafacute, confiscate la vamile europene in 2005, provin din China. „Lucram cu oficialitatile chineze si incepem sa vedem rezultatele", sustine comisarul ungur. Potrivit lui Kovács, chinezii au luat masuri pentru a imbunatati controlul vamal. Cea mai eficienta actiune este verificarea exporturilor, ceea ce a dus la depistarea unor bunuri contrafacute inainte ca acestea sa iasa din tara.

China este mai constienta de importanta problemei dupa moartea unor copii care au consumat lapte praf falsificat.

Comisarul european pentru comert Peter Mandelson este mai dur in declaratii, denuntind esecul Chinei in lupta impotriva marfurilor contrafacute, care afecteaza competitia in UE.

Mai mult de 75 milioane de articole au fost confiscate de vamesii europeni in 2005, cu o crestere ingrijoratoare a ponderii alimentare, mai mult de 5 milioane, si a celor farmaceutice - 500.000 de astfel de articole fiind confiscate anul trecut. Cele mai multe sint insa articole de imbracaminte si accesorii - peste 10 milioane.