Ministerul Culturii si Cultelor e pe cale sa sacrifice prestigiul Romaniei in lume de dragul propriei imagini in mass - media * Desi are alocati bani pentru evenimentul cultural al anului 2007, oficialii ministerului nu au semnat nici pana la aceasta
Ministerul Culturii si Cultelor e pe cale sa sacrifice prestigiul Romaniei in lume de dragul propriei imagini in mass - media * Desi are alocati bani pentru evenimentul cultural al anului 2007, oficialii ministerului nu au semnat nici pana la aceasta ora contractele cu organizatiile neguvernamentale si institutiile culturale care au castigat proiectele * Administratorii banului public incearca sa impuna interdictia formularii oricarei opinii critice fata de finantatori * Patru proiecte aprobate ale Muzeului ASTRA nu au primit nici un ban * La Sibiu sunt asteptati, in 2007, sefi de state, oficiali UE, Papa si Patriarhul Moscovei
Programul "Sibiu, Capitala Culturii Europene 2007" este foarte aproape de a fi compromis sau in cel mai bun caz de a se transforma intr-un veritabil fiasco. Programul ar trebui sa fie unul cu adevarat de amploare, la eveniment fiind asteptati importanti sefi de state, oficiali ai Uniunii Europene, Papa si chiar Patriarhul Moscovei. Peste toate aceste lucruri, "Sibiu, Capitala Culturii Europene 2007" ar trebui sa fie o buna ocazie pentru ca tara noastra sa-si amelioreze imaginea. O buna ocazie pentru ca Romania sa nu mai fie asociata cu tigani, cersetori, prostituate, hoti sau alte bande de infractori. Autoritatile din Romania sunt insa pe cale sa dea cu piciorul acestei oportunitati si sa se faca de ras inca o data.
La o luna si jumatate aproape de lansarea programului "Sibiu, Capitala Culturii Europene 2007", cele mai multe dintre asociatiile non-guvernamentale si institutiile culturale cu proiecte selectate nu au semnat inca vreun contract cu organizatorii acestui eveniment. Cauzele tin ori de reactia intarziata a Ministerului Culturii si Cultelor, a Asociatiei Sibiu 2007, a Primariei Municipiului Sibiu in selectarea si contractarea programelor culturale pentru Sibiu 2007, ori de includerea in contractul de finantare a acestor programe a unei clauze anticonstitutionale prin care li se impune celor ce vor primi bani publici interdictia formularii oricarei opinii critice si atitudini publice in media fata de finantatori.
Pe de alta parte, pagina de Internet a programului Sibiu 2007, www.sibiu2007.ro, nu prezinta valoarea fiecarui proiect finantat, in conditiile in care se cheltuiesc bani de la contribuabili. De altfel, nici pana acum, la solicitarea scrisa a ziarului ZIUA din 9 august 2006, nu am primit un raspuns lamuritor despre felul amanuntit in care se vor cheltui banii publici si, mai cu seama, detalii clare asupra raportului dintre cheltuielile pentru proiecte culturale si artisti si cele dedicate unor lucrari de restaurare si infrastructura edilitara.
ZIUA va prezinta, in exclusivitate, un documentar despre cateva dintre cele mai grave improvizatii si hibe ale organizatorilor Capitalei Europene a Culturii din 2007.
Clauza tacerii
Pentru exercitiul bugetar 2006, care se va finaliza peste o luna de zile, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a aprobat 37 de proiecte pentru Sibiu, Capitala Europeana a Culturii 2007, unele in derulare doar pe anul 2006, altele continuand si in anul 2007. Suma totala a celor 37 de proiecte finantate de catre MCC in 2006 este de 3.597.920 RON. Muzeul National ASTRA din Sibiu avea aprobate pe hartie patru proiecte in valoare totala de 120.100 RON: "Sibiu-orasul meu natal" (8500 RON), "Etno Tehno Parc-Muzeul Copiilor" (72.000 RON), Expozitia temporara "Mobilierul pictat transilivanean" (27.000 RON) si "Tezaure umane vii" (12.600 RON). Proiectele Muzeului ASTRA nu au fost finantate pentru ca nici pana la aceasta ora nu a fost semnat un contract cu MCC. Cauza, dincolo de comunicarea tarzie de catre MCC a datelor contractului, sta in unul dintre articolele contractului care, in opinia membrilor Consiliului de Administratie al Muzeului ASTRA, dupa ce acestia au consultat Oficiul Juridic al Consiliului Judetean Sibiu - finantatorul muzeului sibian, este neconstitutional! La 24 octombrie 2006, Comisarul Programului Sibiu 2007, Sergiu Nistor, a trimis Muzeului ASTRA un formular tip de contract. Acest fapt dovedeste, o data in plus, ca ZIUA a avut dreptate cand a avertizat inca din 20 iulie 2006, in dezvaluirea "Sibiu, Capitala europeana a secretomaniei", despre "debandada organizarii capitalei europene a culturii".
Pe 11 august 2006, directorul general al Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, facea urmatoarea declaratie de presa: "Alocatiile pentru fiecare proiect care se desfasoara de anul acesta vor fi comunicate in septembrie. Aceasta comunicare trebuia facuta cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie. In septembrie, evenimentele vor fi incheiate deja. Apoi am vazut in lista ca deconturile se fac tot de catre Ministerul Culturii si Cultelor: descentralizarea functioneaza, dar lipseste cu desavarsire".
O clauza incalcata chiar de catre minister
Contractul trimis de MCC a venit, insa, cu toate avertizarile celor ce au depus si castigat proiecte pentru Sibiu 2007, cu toate criticile facute si de ZIUA, la sfarsitul lunii octombrie 2006. Nu a fost suficienta aceasta intarziere, ba, mai mult, colac peste pupaza, contestatul comisar Nistor a gasit un articol care sa-l scape de orice posibile critici. Conform articolului 10.2.14, contractul MCC are urmatoarea prevedere privind obligatiile beneficiarului finantarii: "se obliga sa nu faca acte, fapte sau declaratii de natura sa aduca atingere prestigiului si imaginii Ministerului Culturii si Cultelor precum si a programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Intr-o scrisoare din 6 noiembrie 2006 adresata de Comisar domnului Corneliu Bucur se aduce urmatorul argument pentru aceasta prevedere menita foarte clar sa cumpere tacerea celor ce vor primi bani de la onor ministerul: "Aceasta clauza contractuala are un caracter moral si priveste derularea Programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, in conditii civilizate, de decenta si bun simt. Clauza nu interzice sub nici o forma exprimarea libera a punctului de vedere critic asupra Programului, atata timp cat aceasta exprimare se bazeaza pe adevar, sinceritate si buna credinta". Daca e sa luam drept autentica logica domnului comisar Nistor, rezulta ca MCC a fost primul care a incalcat aceasta prevedere pentru ca tocmai conditiile civilizate, de decenta si bun simt au lipsit prin insasi trimiterea contractului la 24 octombrie 2006, la final de exercitiu bugetar, si nu la inceputul anului, asa cum era absolut firesc. De lipsa de sinceritate si buna credinta a domnului Nistor ne-am lamurit si noi, ori de cate ori i-am solicitat date precise despre Sibiu 2007 si domnia sa ne-a expediat suprasuficient!
Masuri abuzive si neconstitutionale
Muzeul ASTRA a trimis un raspuns Ministerului Culturii si Cultelor prin care notifica faptul ca nu agreeaza prevederea din contract ce obliga la tacere. Comisarul Nistor a replicat oficial, precizand ca MCC, prin Colegiul Ministerial, a hotarat "in unanimitate, mentinerea clauzei prevazuta la art.10/ alin. 10.2.14. din contractul de finantare in forma propusa de MCC". In documentul citat, se preciza faptul ca reactia Muzeului ASTRA a dus la un impas in derularea "negocierilor contractuale", ca si cum o negociere presupune executarea fara nici o nuanta de modificare a unui contract tip. Mai mult, comisarul Nistor a transmis direct ca Muzeul ASTRA se afla "in imposibilitatea de a beneficia de sumele alocate de la minister pentru proiectele din program". Replica Muzeului ASTRA, facuta la 11 noiembrie 2006, a fost urmatoarea: "Prin clauza impusa, evident, impotriva prevederilor art.30 din Constitutia Romaniei, care proclama Libertatea de expresie, se incearca, cunoscandu-se foarte bine modul in care s-au selectat proiectele, s-au repartizat fondurile si s-a promovat imaginea Sibiului, discriminativ si preferential, sa ni se impuna interdictia formularii oricarei opinii si atitudini publice (in media), prin care sa exprimam, bazandu-ne exact pe "adevar, sinceritate si buna credinta", opinii critice fata de inechitatile si malversatiunile operate, cu evidenta rea credinta si din spirit discriminativ si persecutiv, fata de unele categorii si unele institutii sibiene". In concluzie, Corneliu Bucur ii atragea atentia comisarului Nistor ca lasa la latitudinea acestuia orice "masura abuziva si neconstitutionala" pe care o va contesta instantelor judiciare. In cazul in care MCC va retrage finantarea celor patru proiecte pe 2006, Muzeul ASTRA isi va retrage cele 11 proiectele aprobate pentru Sibiu-2007. "Nu vom semna nici un contract ale carui clauze transcend dincolo de obiectul nominal al contractului", a incheiat Corneliu Bucur scrisoarea adresata Comisarului Nistor.
Etno Tehno Parc, un proiect compromis
ZIUA a facut o investigatie despre situatia celor patru proiecte ale Muzeului ASTRA ce au primit finantare din partea MCC in 2006. Etno Tehno Parc-Muzeul Copiilor, unul dintre acestea, prezentat si pe www.sibiu2007.ro, insa fara datele financiare, ar fi trebuit sa fie un parc al copiilor creat in spiritul tehnicilor traditionale. O constructie special conceputa, amplasata in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale din Dumbrava Sibiului, a ramas doar pe hartie pentru ca nu au putut fi achizitionate in timp util materialele de constructie, astfel ca proiectul e compromis. Dureros e faptul ca se pierde, astfel, o oportunitate internationala de prima mana. Exact in locul ce poarta numele singurului Premiu UNESCO romanesc, Premiul "Dumbrava Sibiului" pentru cunoasterea si promovarea patrimoniului tehnic traditional, a exersarii tehnicilor de confectionare si de constructie in stil traditional, nu se va intampla nimic!
"Tezaure umane vii", fara nici un leu
Prezentata chiar pe pagina web a MCC, www.cultura.ro, expozitia "Tezaure umane vii", ce inca mai poate fi vizitata la Casa Artelor, sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" din Sibiu, pana pe 19 noiembrie 2006, nu a primit din partea MCC nici un leu din cei 16.000 RON ce i se cuveneau. Expozitia incearca prezentarea unui "rezumat" al artei populare romanesti din ultimele decenii sub auspiciile nationale ale "Deceniului Patrimoniului Cultural National" si internationale ale adoptarii "Conventiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial". Expozitia poate fi citita sau povestita, pornind din orice punct: de la Christul Rastignit ce isi intinde bratele spre cuprinderea lumii, de la Poarta ca intrarea inspre si dinspre, de la Fereastra care te obliga sa privesti aici si dincolo, de la Covor - ca reproducere a Gradinii, fragment-totalitate a lumii, de la Oglinda - un "loc fara loc", o umbra care ne ofera propria vizibilitate, care ne permite sa privim acolo unde suntem absenti, de la Fantana cu apa vie, de la Lavita ca punct de odihna primordiala, arhetipala, pana la Leaganul Painii sau al Pruncului, loc al nasterii, al framantarilor, DAR al traditiei purtat peste ape si ceturi...
"Sibiu-Orasul meu natal", sub semnul intrebarii
Proiectul "Sibiu-Orasul meu natal", dedicat atragerii diasporei plecate din Sibiu - sasi, evrei, romani, maghiari - este si el pus sub semnul intrebarii pentru ca termenele de organizare au fost depasite prin nesemnarea contractului cu MCC. Un proiect pentru regasirea orasului si tinutului natal, al asumarii stravechii cetati a lui Hermann si imprejurimilor sale, romanesti si sasesti, a rolului de centru cultural reprezentativ al identitatii tuturor fiilor sai, de ieri si de astazi, din tara sau de pe alte meleaguri, ramane si el doar pe hartie impreuna cu seminariile, conferintele si intalnirile proiectate intre oficialitatile locale si diaspora sibiana. In aceeasi situatie se afla si Expozitia Temporara Mobilier Pictat Transilvanean, care ar fi trebuit sa fie organizata la Sibiu si Kornwestheim, o expozitie de mobilier pictat transilvanean, cuprinzand peste 400 de piese. Scopul principal al expozitiei era acela de a face cunoscut publicului european cele mai reprezentative piese din colectiile de mobilier ale culturii burgheze si taranesti ale sasilor transilvaneni, din ultimele cinci decenii, precum si contributia acestora la schimbul cultural in regiune. Alaturi de piesele de mobilier sasesc, expozitia cuprindea si piese de mobilier romanesc, secuiesc si maghiar.
"15+10+2 Identitate europeana", pe apa sambetei
Unul dintre cele mai importante proiecte de deschidere a Capitalei Europene a Culturii - 2007 si una dintre semnificativele actiuni de celebrare a intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, expozitia temporara "15+10+2 Identitate europeana", organizata de Muzeul Austriac de Etnografie din Viena, ar trebui sa fie deschisa in ianuarie 2007, dar cei de la Muzeul ASTRA sunt extrem de sceptici asupra vernisarii ei. Eforturile specialistilor romani vor merge, cel mai probabil, pe apa sambetei. Nici cand publicam aceste randuri nu au fost platite drepturile de autor muzeului din Viena, aproximativ 10.000 euro, si nici pana acum nu au inceput negocierile pentru asigurarea colectiei. Expozitia reuneste obiecte etnografice reprezentative pentru tarile Uniunii Europene, asa cum au intrat ele in Comunitatea Europeana.
Alaturi de cele zece state intrate in ultima perioada in Uniunea Europeana (Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha, Ungaria, Cipru), vor fi expuse lucrari reprezentative din Bulgaria si Romania. "15+10+2 Identitate europeana" a fost organizata de Muzeul Austriac de Etnografie din Viena, in aprilie 2004, si itinerata la Muzeul de Arta Populara din Innsbruck (2004), Muzeul de Etnografie din Lviv (2005), iar pentru anul 2006 la Muzeul National Irlandez. Fara date financiare concrete, nici Gala Folclorului European nu mai poate fi pusa in pagina asa cum a fost gandita initial pentru ca ansamblurile populare europene nu au putut fi contactate in lipsa unui contract ferm cu MCC. Improvizatia pare sa fie, in aceste conditii, cultura si cultul celor ce se ocupa in acest moment de Sibiu 2007, cu aceleasi consecinte indoielnice asupra imaginii Romaniei si, din nefericire, asupra romanilor onesti, profesionisti si platitori de taxe!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.