Razboiul PSD-PD s-a mutat pe aliniamentul Galati-Namoloasa, acolo unde, tintuit in scaun de o pareza, primarul de Namoloasa acuza intrigi politice pentru debarcarea sa.

Intr-o comuna galateana cum e ponosita Namoloasa, lipsita de iluminat public si aproape stearsa de pe fata pamintului de viitura din 2005, viata politica are zvic, dar miroase a fieraria lui Iocan. Primarul Valerian Todita, semiparalizat, e proaspat suspendat din functie de catre prefectul de Galati, pe motiv ca boala nu-l mai lasa sa tina comuna in friu.

Traseism in scaun pe rotile

Todita sta in singurul bloc din Namoloasa si a cistigat alegerile pe listele PD, in 2000. In 2001, face accidentul vascular. In 2003, trece la PSD, pentru ca i-au promis ca-i dau bani sa termine un pod pentru care PD-ul daduse prea putin. In 2006, trece din nou la PD, dar PSD il trage de urechi: vezi ca astia vor sa te demita. „Si m-am intors la PSD. M-am speriat. Eu stiu ce or avea politicienii astia in cap, ce interese au ei. Mie nu-mi place politica. Nu stiam cum sa fac sa fie bine pentru comuna, cu cine sa fiu ca sa ma lase in pace", spune Todita.

„Merg la primarie, cum sa nu? Am fost cu masina, semnam ce era acolo. In ultima vreme nu prea ma mai duceam, adica nu stateam prea mult, din cauza presiunilor din partea secretarei si a viceprimarului. Ei mereu ma indepartau. Asta au vrut ei, sa conduca ei comuna", se enerveaza Todita, care spune si ca presedintele PD Galati, Mircea Toader, ii poarta pica de cind cu acel du-te-vino politic de la PD la PSD. Recunoaste, insa, ca a refuzat oferta de pensionare pe caz de boala, pentru ca pensia era prea mica.

Puci comunal

„De doi ani n-a mai intrat in primarie. Boala nu-i mai permite. L-am tinut in spate atitia ani. Eu nu mai pot sa mint!", isi motiveaza secretara Consiliului Local, Viorica Apostol, raportul inaintat Prefecturii Galati, pe baza caruia a fost demis Todita.

Viceprimarul Stefan Vlad, omul care a facut atitia ani pe primarul in locul lui Todita, e acum beat lemn, dar isi permite, fiind in afara programului. Vinul scoate adevarul la suprafata: „Bai, e mediatizat asta parca ar fi Brejnev. N-a facut nimic la inundatii, eu m-am ocupat de tot. Eu trag ca porcu’ aici, ca mi-a fost mila de el".

„Mergem la Europa"

Mircea Toader, presedintele PD Galati si secretar de stat in MAI, spune ca nici vorba de razbunare politica. „Imi pare rau ca se face un caz politic din asta. El e discriminat de lege: nu poate conduce o comuna in starea asta".

Dan Nica, presedintele PSD Galati, vrea sa mearga pina la Parlamentul European cu cazul Namoloasa: „In Romania, conform legii, o persoana poate fi suspendata din functie in baza incapacitatii sale, doar in urma unei expertize a unei comisii medicale. Aici nu a existat o expertiza".