In urma cu o saptamana, pentru prima data in istoria Romaniei, la pachet cu mai multi detinuti, presedintele Traian Basescu a gratiat un condamnat pentru trafic de droguri, despre care ministrul Justitiei a apreciat ca ar fi doar un consumator, dupa

In urma cu o saptamana, pentru prima data in istoria Romaniei, la pachet cu mai multi detinuti, presedintele Traian Basescu a gratiat un condamnat pentru trafic de droguri, despre care ministrul Justitiei a apreciat ca ar fi doar un consumator, dupa ce a analizat probele din dosar. CSM a acuzat gestul ca total anticonstitutional, prin incalcarea principiului
separatiei puterilor in stat.

Jurnalul National l-a gasit ieri pe Popa Claudiu Cristian intr-un apartament modest, la etajul al treilea al unui bloc din zona Dambovita, un cartier de la periferia Timisoarei. Condamnat in 2002 la 11 ani de inchisoare pentru comercializarea de stupefiante, tanarul a executat, pana in momentul gratierii, 3 ani si 7 luni din pedeapsa la inchisoarea ""Popa sapca"" din Timisoara. Pe tot parcursul detentiei, comisiile de specialitate au retinut ca banateanul a avut ""un comportament social corespunzator"". Totodata, inainte de a aviza favorabil eliberarea din penitenciar a lui Popa Claudiu Cristian, Ministerul Justitiei a mai apreciat ca, din probatoriul administrat in cauza, nu se poate justifica traficul de droguri. CSM a considerat ca de fapt comentariile despre probe sunt echivalente cu o rejudecare a cauzei, atribut ce apartine in exclusivitate instantelor de judecata. Acuzata de incalcarea Constitutiei, Administratia Prezidentiala a aratat cu degetul catre referatul semnat de Monica Macovei.

PERCHEZITIA. Popa Claudiu Cristian a fost retinut in noiembrie 2000, in urma unei perchezitii domiciliare conduse de sublocotenentul Silviu Negrila din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Timis, ofiter care, intre timp, a ajuns seful structurii judetene. La vremea respectiva, la resedinta tanarului, pe atunci student la ""Politehnica"" Timisoara, au fost descoperite: trei bobite de culoare bruna, trei capsule de Tramadol 0 si un pliculet in interiorul caruia se gaseau ""fragmente vegetale de culoare verde-oliv"". Pana la laboratorul de analize fizico-chimice de la IGP, bobitele de culoare bruna s-au transformat in 0,04 grame de praf alb! Studentul a fost arestat, iar de la laboratorul IGP si pana la redactarea rechizitoriului, praful de 0,04 grame s-a umflat rau de tot, ajungand pe masa judecatorilor timiseni sub ""forma solida"", in greutate de nici mai mult, nici mai putin 0,2 grame.

EROARE DE TRANSCRIERE. De aici si pana la a fi trimis in judecata nu a mai fost decat un pas. In prima faza, Judecatoria Timisoara l-a condamnat pe Popa Claudiu Cristian la un an de inchisoare cu suspendare pentru consum de droguri. Nu pentru trafic. Sentinta a fost blanda, in principal pentru ca tanarul nu avea cazier. A urmat apelul Parchetului, promovat de procurorul Ciprian Nastasiu, dar Tribunalul Timis l-a respins ca nefondat. In fine, marea surpriza a venit de la Curtea de Apel Timisoara, care a judecat recursul declarat de procurorul DIICOT. In doi timpi si trei miscari, magistratii l-au condamnat pe Popa la 11 ani de inchisoare, de aceasta data pentru trafic de droguri de mare risc. Cert e ca, daca initial politia confiscase 0,04 grame de bobite de culoare bruna, care ulterior au ajuns un praf de culoare alba, in sentinta Curtii de Apel Timisoara, cantitatea a ajuns la o greutate de 1,2 grame. Evident, deficientele din ancheta au fost reclamate la Consiliul Superior al Magistraturii, care, prin pana judecatorului-inspector Ana Prohorov, s-a multumit sa spuna ca a fost doar o ""eroare de tehnoredactare"".

IMNURI LEGIONARE. Eroare sau nu, transcrierea gresita l-a costat pe Popa Claudiu Cristian aproape patru ani din viata. Si l-ar fi costat alti sapte ani de privare de libertate, daca, la 6 noiembrie a.c., timisoreanul nu ar fi fost gratiat de presedintele Traian Basescu. Ideea e ca si acum tanarul este convins ca totul a fost un proces politic, pe motiv ca ar fi fost simpatizant al legionarilor. ""Cand a intrat in casa la mine, politistul m-a intrebat: «Ce, ba, tu esti din secta aia a legionarilor?» I-am spus ca nu fac parte din miscarea legionara, dar sunt simpatizant, sunt nationalist si sunt crestin"", isi aminteste tanarul. Cu ocazia perchezitiei, de la domiciliul timisoreanului a fost ridicata o caseta audio, intitulata ""Imnuri legionare cantate de legionari"", si o carte semnata de Corneliu Zelea Codreanu! Chiar si in perioada detentiei, Popa Claudiu Cristian si-a etalat calitatile literare si nu a renuntat la sentimentele sale nationalist-ortodoxe.

POPA SE FERESTE DE LUME LA PERIFERIA TIMISOAREI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.