In goana dupa senzational si agenturi straine, Cozmin Gusa se transforma din politician intr-un om de televiziune plasat undeva intre Dan Diaconescu si Luis Lazarus.

Nu stiu citi dintre cititorii „Cotidianului" s-au uitat macar ocazional si mai mult de cinci minute consecutive la OTV. Cui nu a facut-o, nu pot sa-i recomand acest lucru, doar daca nu cumva e ruda cu Oana Zavoranu, facea parte din anturajul lui Nicu Ceausescu sau trecea prin cartierul Primaverii cind rasuna o impuscatura celebra si pina acum nu l-a bagat nimeni in seama. Intre doua canale de televiziune, locul acestui post in lista de programe a televizorului meu pare a fi mereu unul de tranzit si, in cel mai bun caz, de amuzament. Legatura cu hazul este data de una dintre cele doua vedete ale talk-showului ce toaca orice, de la vrajitoare si inmormintari pina la marile mistere ale rapirii din Irak si ale conturilor lui Ceausescu. Aceasta vedeta, prin scheme logice intinse pe pagini intregi de hirtie cu o carioca groasa, cred ca ar putea sa explice orice daca cealalta vedeta i-ar cere. Unul vorbeste, altul intelege si il felicita.

Pentru o vreme, am crezut ca televiziunea de garsoniera, Dan Diaconescu si Luis Lazarus sint niste fenomene complet izolate in cimpul undelor vizuale. Dar, din ce in ce mai des, un alt personaj poate si el sa dezlege secretele politicii romanesti, intrigile agenturilor straine si sa dezvaluie viitorul tarii. Tot cu o carioca, tot cu o hirtie, tot la televizor. Numai ca in vreme ce DD si LL isi reproduc rationamentele, asa cum sint ele, intr-un mediu privat, Cozmin Gusa o face din Parlament si, mai grav, noi chiar il platim pentru asta. Teorii ale conspiratiei sint descrise de-a fir a par in conferinte de presa. Gusa se lauda ca partidul sau ar fi facut investigatii pe cont propriu. Iar in urma unei analize la singe, demna de un jurnalist cu experienta, care a ajuns sa isi cunoasca domeniul si pe fata, si pe dos, concluziile ne sint aruncate in fata. Esecul acestui personaj deriva din faptul ca nu asta este treaba lui. Nu poti sa fii ales ca reprezentant in Parlament, unde sa te transformi intr-un efervescent Lazarus cind vine vorba despre demonstratii pe hirtie, sau intr-un mai moale Diaconescu atunci cind e nevoie de activitate in Camera Deputatilor. Problema lui Cozmin Gusa este ca nu tot ceea ce schiteaza cu carioca are acoperire 100% in acte si fapte. Sau daca ar avea, nu poate sa o prezinte la momentul acela, si tocmai de aceea se bazeaza pe imaginea proprie pentru a da greutate informatiei. Incercind sa-si fidelizeze un public avid de senzational si cu drept de vot, PIN nu mai este nici macar un partid de buzunar, ci un fel de televiziune prin faptul ca emite in eter, desi nu are nici aparate, nici studiouri. Si daca pe linga Cozmin Gusa o mai numaram si pe Lavinia Sandru... se anunta emisiuni exceptionale! Si, din pacate, dese. Fiindca nici nu stiti ce pierdeti!