O companie germana a gasit o modalitate de a utiliza resturile din canalizare pentru a obtine energie.

Reziduurile rezultate in urma tratarii apei reprezinta o problema pentru administratiile locale de peste tot. In viitor insa ar putea fi foarte utile pentru o piata infometata de energie. Tehnologia de obtinere a energiei din reziduurile ramase in urma tratarii apei a fost anuntata de compania Kopf AG din Sulz-Bergfelden in 1999, iar primul proiect-pilot a fost inaugurat anul trecut, la Balingen, arata „Invest in Germany Magazine".

Procesare simpla

Modalitatea in care functioneaza noua tehnologie este urmatoarea: reziduurile sint extrase din apa si us-cate, dupa care sint incalzite de doua ori si introduse intr-o vana de gazificare incalzita la 850 de grade Celsius. Aceasta elibereaza un gaz ce poate fi introdus intr-un co-generator de caldura si electricitate. Reziduurile acestui procedeu sint formate dintr-o substanta granulara, bogata in minerale, care ar putea avea numeroase utilizari.

Barcute alimentate de soare

Noroiul energetic nu reprezinta singura inovatie introdusa de Kopf: firma a studiat posibilitatea utilizarii energiei solare pentru alimentarea ambarcatiunilor. Primul prototip a fost RA31, o mica barcuta ce poate transporta doua persoane.

In prezent, cei care viziteaza orasul Hamburg pot naviga pe Alster cu vaporasul RA82, care poate transporta 120 de pasageri, devenind, in acest fel, cea mai mare ambarcatiune alimentata cu energie solara.