Fostii presedinti ai liberalilor Valeriu Stoica si Theodor Stolojan il vor pe vicepresedintele Gheorghe Flutur in fruntea PNL pana la organizarea unui congres extraordinar menit sa limpezeasca apele in partid. Cei doi exclusi au avansat conditia preluarii ad-interim a presedintiei PNL de catre Flutur imediat dupa ce la nivelul conducerii partidului a inceput sa se vorbeasca despre convocarea forului suprem. Stoica si Stolojan solicita, in continuare, detronarea lui Calin Popescu Tariceanu din "Aviatorilor", dar si de la Palatul Victoria, precum si reprimirea tuturor exclusilor in partid, mai putin Mona Musca. In replica, actualii lideri ai PNL manifesta o oarecare deschidere doar in privinta lui Stolojan, insa negocierile cu acesta vor incepe, probabil, abia dupa consultarea organizatiilor din Muntenia si Transilvania. In timp ce filialele PNL isi cauta busola, PD isi face de lucru varandu-si coada in afacerile de familie ale partenerilor de Alianta.
Vor capul lui Tariceanu
"Discutia despre un Congres extraordinar are sens numai daca Tariceanu se retrage din functia de presedinte al PNL si de premier. Ca vicepresedinte, Gheorghe Flutur poate sa preia ad-interim functia de presedinte, aceasta fiind singura garantie ca Congresul extraordinar va permite desfasurarea unei competitii oneste, la adapost de manipularile curentului petroliberal", a declarat Valeriu Stoica, sambata, dupa ce vicepresedintele Dan Radu Rusanu se pronuntase pentru convocarea forului suprem. Stoica a precizat, conform Mediafax, ca va propune sustinatorilor Platformei Liberale sa puna mai multe conditii pentru a accepta participarea la competitia interna in PNL, intr-un eventual Congres extraordinar. Aceste conditii vor fi: anularea deciziilor de excludere din PNL, retragerea lui Calin Popescu Tariceanu de la presedintia partidului si de la sefia Guvernului si desemnarea lui Gheorghe Flutur ca presedinte interimar al PNL, cu sarcina de a organiza Congresul extraordinar. Propunerile lui Stoica au fost imbratisate repede si de Theodor Stolojan.
Refuz
In schimb, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a respins oferta facuta de Stoica, precizand ca nu considera oportuna organizarea unui Congres extraordinar al partidului si ca el continua eforturile pentru readucerea lui Theodor Stolojan in partid. "Nu este oportuna organizarea unui Congres extraordinar", a spus Flutur, apreciind ca cel mai important aspect este mentinerea "unitatii partidului". El a adaugat ca va continua eforturile pentru readucerea lui Stolojan in partid si a indemnat la flexibilitate din partea ambelor parti.
Conditii
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a mentionat ca Stolojan s-ar putea intoarce in partid in orice functie ar dori, dar numai partidul si filialele vor hotari asta. Potrivit lui Olteanu, organizarea unui congres ar ajuta mult la clarificarea problemelor, insa in urma cu doua saptamani presedintii de organizatii au stabilit ca nu este nevoie de un congres, adaugand ca la inceputul lunii decembrie, cand va avea loc Delegatia Permanenta, s-ar putea lua in discutie organizarea unui congres extraordinar. Pentru reprimirea lui Stolojan in partid s-au mai pronuntat, la sfarsitul saptamanii, si vicepresedintele Teodor Melescanu si presedintele de onoare Radu Campeanu. Ei au precizat ca fostul lider se poate reintoarce in PNL daca renunta la platforma si se supune deciziilor si statutului actual.
Negocierile se amana
Momentul in care vor incepe discutiile cu Stolojan este, deocamdata, necunoscut. Desi purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, declarase, sambata, ca Biroul Executiv al PNL se va intruni luni (astazi - n.red.), pentru a stabili persoanele care vor negocia cu Stolojan revenirea in partid, ieri, secretarul general Dan Motreanu a dezmintit informatia. "Nu se pune in discutie, sub nici o forma, alcatuirea vreunei echipe de negociere din partea conducerii PNL pentru a discuta cu domnul Theodor Stolojan. Discutia cu domnia sa va avea loc sau nu abia dupa ce conducerea partidului se va intalni cu reprezentantii filialelor liberale din Muntenia si Transilvania" a declarat Motreanu. Potrivit acestuia, in cursul saptamanii vor fi organizate doua intalniri intre conducerea PNL si organizatiile liberale din Muntenia si Transilvania. Conform surselor noastre, intalnirea cu Stolojan ar putea avea loc abia saptamana viitoare, fostul lider liberal aflandu-se pana atunci in Statele Unite, unde va efectua si un control medical. De altfel, Stolojan a admis, sambata, in emisiunea lui Stelian Tanase -"3x3" - gazduita de Realitatea Tv, ca sanatatea reprezinta o variabila pe care nu o poate controla. Intrebat ce garantie ofera ca, odata intors in PNL, nu il va abandona din nou, Stolojan a raspuns: "Nu pot sa ofer nici o garantie. Eu nu pot sa ofer o garantie ca nu ma pot imbolnavi din nou. Sper sa fiu sanatos. Daca ma voi imbolnavi, sper sa ma fac bine. Si vreau sa va spun ca intre 10 si 20% din populatia tarii in fiecare an are o problema de sanatate".
Filialele dau in clocot
l ALBA - Vicepresedintele PNL Alba, Simion Cretu, sustine ca, din punctul sau de vedere, propunerile facute de Valeriu Stoica reprezinta o "revolutie mult prea mare in PNL" si pot duce la destabilizarea partidului.
l BISTRITA-NASAUD - Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, este de acord partial cu ideea lansata de Stoica referitoare la preluarea functiei de presedinte ad-interim de catre Flutur, ca o garantie pentru un Congres extraordinar onest.
l CLUJ - Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, afirma ca nu este de acord cu propunerea facuta de Valeriu Stoica privind numirea lui Gheorghe Flutur ca presedinte ad-interim al PNL, in ideea organizarii unui congres extraordinar.
l CONSTANTA - Aproape 50% dintre membrii Delegatiei Permanente a PNL Constanta sunt de acord cu reprimirea lui Theodor Stolojan in partid, un procent similar fiind reprezentat de cei care doresc convocarea Congresului extraordinar, releva un sondaj la care au raspuns 133 de membri ai DP, din totalul de 150.
l DOLJ - Deputatul PNL Horatiu Buzatu a anuntat infiintarea la Dolj a grupului de initiativa pentru sustinerea platformei liberale propuse de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.
l GORJ - Delegatia Permanenta a PNL Gorj a adoptat, sambata, o rezolutie prin care se pronunta pentru revenirea lui Teodor Stolojan in partid si pentru o posibila organizare a unui Congres Extraordinar.
l TELEORMAN - Presedintele PNL Teleorman, deputatul Marin Almajanu, precizeaza ca sustine Apelul pentru unitatea PNL, nu Platforma Stolojan si cere convocarea unui congres extraordinar, unde sa poata candida oricine, cu orice platforma doreste, iar vicepresedintii sa fie alesi prin vot uninominal.
l TIMIS - Comitetul Executiv al PNL Timis a decis sa organizeze, vineri, la Timisoara, o intalnire intre conducerile filialelor liberale din Banat si Transilvania, pe marginea problemelor din partid, la care sa participe liderul Calin Popescu Tariceanu si alti membri din conducere. (Grupaj realizat cu sprijinul Mediafax)
PD isi baga coada
Liderul PD Iasi, senatorul Dan Carlan, s-a oferit sa-l sprijine pe Dumitru Oprea, rectorul Universitatii de la Iasi, exclus din PNL si unul dintre initiatorii Platformei liberale, pentru a candida la fotoliul de europarlamentar, in 2007, precum si la Primaria municipiului Iasi, in 2008. "Va adresam invitatia directa de a va extrage din actuala disputa locala, pentru a va alatura echipei PD, construind impreuna proiectul politic <<Iasi - Capitala Moldovei, Metropola Europeana>>. Dorim sa oferim acest proiect politic, spre sustinere, intregii Aliante D.A., un motiv in plus pentru a va concentra exclusiv asupra lui, strangand in jurul nostru tot segmentul de centru†- dreapta al spectrului politic, elita lumii culturale, academice si pro europene din Iasi. Un raspuns pozitiv ne va permite sa propunem Consiliului de Coordonare National al PD, din 9 decembrie 2006, sustinerea candidaturii dumneavoastra, pentru un mandat de europarlamentar, pe lista PD, la alegerile din mai 2007", a afirmat seful PD Iasi in scrisoarea deschisa adresata lui Oprea, informeaza Mediafax. La randul sau, Dumitru Oprea a primit cu entuziasm invitatia PD. "Ceea ce sustine platforma liberala: unificarea fortelor de dreapta se infaptuieste prin semnalul PD. Este un fapt extraordinar, care ma bucura enorm. Am discutat cu domnul Carlan si am decis sa mergem impreuna", a declarat Dumitru Oprea. (A.H.)